Abdinur Mohamed Mohamud er imam ved Dar el Eman Islamic Center i Trondheim, moskeen i Olav Tryggvasons gate. Denne uken kom nyheten om at St. Olavs nå tilbyr omskjæring.

– Dette er veldig bra for det muslimske samfunnet i Trondheim. Dette er noe alle ønsker, for det har vært en veldig vanskelig situasjon for oss uten et slikt tilbud. Svært mange kontakter oss og spør hva de skal gjøre, sier imamen, som er svært glad for at tilbudet er på plass.

Les også: Omskjærer tre guttebarn på fredag

Les også: Barneombudet frykter flere vil velge omskjæring

Reiste utenlands

Imamen forteller at muslimer i Trondheim frem til nå har reist til Oslo eller til utlandet for å få inngrepet gjennomført.

– Det blir veldig dyrt og det tar lang tid. Mange har også vært bekymret for kvaliteten i utlandet. I Oslo har det vært lange køer, og man har ikke hatt noen garanti for å få plass, sier han.

Per dags dato er 13 guttebarn klarerte for operasjon ved St. Olavs Hospital. Tre blir operert allerede nå på fredag.

– Jeg har ingen statistikk på hvor mange som vil ønske å benytte seg av tilbudet, men jeg vil anslå årlig mellom 30 og 40 fra den moskeen som jeg representerer, sier imamen.

Han tilhører den nest største av til sammen fire moskeer i Trondheim.

Avventer Oslos praksis

Ved Det mosaiske trossamfunn i Trondheim opplyser de at de ennå ikke har diskutert hvordan de skal forholde seg til den nye situasjonen. Omskjæring innen jødedommen utføres når gutten er åtte dager gammel, og ritualet har så langt blitt utført av en sakkyndig person, en såkalt mohel, som er utdannet til å utføre jødiske omskjæringer.

Trossamfunnet i Trondheim vil avvente og se hvordan man innretter seg etter det nye systemet i Oslo. De opplyser at det så langt ikke har vært født jødiske guttebarn som har gjort saken aktuell.