- Juryen har latt seg imponere av ideen, det store arbeidet bak innsamlingen av data, de analytiske grep som gjøres underveis og ikke minst den etiske vurderingen som ligger bak både utvalg av drapsdommer og i deres møte med drapsdømte og pårørende, skriver juryen om vinneren av Polaris medias hovedpris.

Det er journalistene Pål Solberg og Alexander Killingberg i Adresseavisen som vant hovedprisen for 2014 for serien «Livet etter drapsdommen». Killingberg jobber nå som sjefredaktør for Fosna-Folket.

SE SAKENE I SERIEN HER.

- Overraskende

Journalistene forteller at utgangspunktet for serien var at de ønsket å vite hvordan tidligere dømte taklet livet i frihet.

- Dette var overraskende. I ett år jobbet vi med dette prosjektet. Utgangsspørsmålet vårt var: Hva skjer med de drapsdømte etter soning. Vi føler vi har gitt noen svar. Videre mener vi at våre funn gir grunnlag for videre forskning. I Norge skal så godt som alle som blir dømt for drap ut i samfunnet igjen. Da bør man vite mer om hvordan straffen fungerer og hvordan tidligere dømte har taklet et liv i frihet, sier Solberg.

Fotopris for brannbilde

Polaris media er konsernet som eier blant annet Adresseavisen, og en rekke lokalaviser i Møre og Romsdal, Trøndelag, Nordland, Troms og Finnmark.

Under tildelingen av hovedprisen fikk også flere journalister hederlig omtale. Dette gjaldt Jonas Alsaker Vikan og Ole Martin Wold i Adresseavisen for «Silkeveiene», samt Laila Ellingen og Mari K. By Rise i Adresseavisen for serien «Selvmord i psykiatrien».

Polaris medias fotopris gikk til Rune Petter Ness i Adresseavisen, for bildet «Passer på hytta». Bildet viser Jan Kristiansen, som sammen med Ulrik Dragsnes holdt hodet kaldt da lyngbrannen herjet på Frøya, og ble værende på hytta mens flammene herjet utenfor hytteveggen.

BIILDET SER DU TIL HØYRE I ARTIKKELEN.

Formidlingspris til Sunnmørsposten

Formidlingsprisen ble gitt til journalistene Eirik Meling, Dag Arne Alnes og Liv-Jorunn Håker Ottesen i Sunnmørsposten, for «Ålesund Brenner».

- Vinneren i denne klassen har vist utstrakt bruk av ny teknologi og innovative løsninger, kombinert med høy interaktivitet med leserne. Her får vi historisk materiale pakket i brukervennlig drakt. Dette er digital journalistikk som informerer, engasjerer og involverer på en måte som Bybrannen i Ålesund aldri har blitt presentert på tidligere.

Levende bilder-prisen gikk til  Kim Nygård og Håvard Haugseth Jensen, Adresseavisen, for dokumentaren «Tynt faen», som handlet om det tette forholdet mellom proffbokseren Andreas Evensen og treneren Helge Wærøy.

Lokalprisjournalistikkprisen ble vunnet av journalist Arne Reginiussen med flelere i Altaposten, for «Ernø-saken».

Dette bildet, som viser Jan Kristiansen mens han følger med på brannen fra hytta ved Skjeldbruvatnet på Frøya, vant Polaris medias fotopris. Foto: Rune Petter Ness
Disse vant pris for Adresseavisen. Fra venstre: Vegard Enlid, Jonas Alsaker Vikan, Sarah Sortland, Morten Antonsen, Pål Solberg, Rune Petter Ness, Mari Svenning, Finn Egil Walther, Alexander Killingberg (nå Fosna-Folket), Kim Nygård, Ole Martin Wold og Håvard Haugseth Jensen Foto: Stian Wallum