- Jeg mener at Erna Solberg bløffer. Her tar hun en enkel pokerbløff, sier Uthus som er styremedlem i Utdanningsforbundet i Sør-Trøndelag.

Det var under Høyres presselunsj tirsdag at statsminister Erna Solberg hentet frem tall fra årets opptak til høyere utdanning. Der kunne hun fortelle at rundt 8000 har lærerutdanning som førstevalg, og det er åtte prosent flere enn i fjor.

- Det viser at lærerløftet så langt har virket, konkluderte en fornøyd Solberg.

Les også: Flere vil studere helse- og realfag

Større kull

Men da Preben Pettersen Uthus hørte uttalelsen, ble han skeptisk.

- Det første jeg tenkte, det er fint hvis det er sant, men er det virkelig sånn? Så begynte jeg å grave, forteller Uthus som i tillegg til å være styremedlem i Utdanningsforbundet er lærer ved Selbu ungdomsskole.

- Når Solberg sier at regjeringens lærersatsing har lyktes, og at rekrutteringen til læreryrket har gått opp, tar hun utgangspunkt i tallmaterialet. Hun trekker denne konklusjonen fordi antallet søkere som har lærerutdanning som førstevalg har steget med åtte prosent. Men det er en sannhet med modifikasjoner. Det er ikke bare antallet søkere til lærerstudiene som har økt, det har også studentkullet, sier Uthus.

Les også: Søknadsrekord for Høgskolen i Nord-Trøndelag

Mindre populært

Ut fra søkertallene til Samordna Opptak beregner han at rundt 9,4 prosent av den totale søkermassen i 2014 søkte til lærerutdanningen. I år er andelen 9,3 prosent.

- Læreryrket er altså mindre attraktivt som utdanningsvalg i år enn det var i fjor for søkerne til høyere utdanning, konkluderer Uthus i et innlegg han har skrevet til nettstedet Utdanningsnytt.no.

Her skriver han at statsministeren trekker konklusjoner på sviktende grunnlag.

- Spørsmålet nå er også hvorvidt søkerne er kvalifisert for å komme inn. Her var statsministeren ute med flaggheisingen altfor tidlig, sier Uthus.

Tynn is

- Men statsministeren har vel rett i at antallet søkere er høyere i år enn i fjor?

- Den har steget, men det spørs hva som er målet med lærersatsingen. Når det er færre av ungdomskullet som nå søker lærerutdanningen, så synes jeg hun er på tynn is når hun sier at lærersatsingen har lyktes. Hun må bare konstatere at de tiltak som så langt er satt i verk, ikke har dratt opp søkningen til lærerutdanningen, sier Uthus.

Selv om han ikke er enig i alle tiltakene som regjeringen setter i verk for å øke læreryrkets status, håper han at det etter hvert blir mer populært å innta lærerkontorene.

- Jeg håper at vi om noen år kan si at yrkets status er hevet, og at vi har mer enn nok kvalifiserte lærere til å ta seg av barna, sier han.

Etter at denne saken ble publisert torsdag kveld, har kunnskapsdepartementet påpekt at Uthus har tatt med barnehagelærerutdanningen og trafikklærerutdanningen i sitt tallmateriale. Søkningen til barnehagelærerutdanningen går ned med 0,16 prosent ifølge tall fra Samordna Opptak. 8,5 prosent flere enn i fjor søker lærerutdanning, mens den totale søkermassen øker med 6,7 prosent.

Les også: – Lærerløftet har virket. Erna bløffer ikke

Preben Pettersen Uthus mener det er færre, og ikke flere som søker lærerutdanningen i år. Foto: Privat