APS er den eldste akademiske foreningen i USA og ble grunnlagt av den store oppfinneren og aktivisten Benjamin Franklin i 1743.

I helgen ble nobelprisvinnerne Edvard og May-Britt Moser valgt inn som nye medlemmer. I følge pressemeldingen fra NTNU gjenspeiler medlemskapet ekstraordinære intellektuelle prestasjoner.

Les også: Moser-paret får Peer Gynt-prisen

Foreningen velger medlemmer i fem klasser: matematikk og fysikk, biologi, samfunnsvitenskap, humaniora og kunst, profesjon / yrkesutøvelse og ledere i offentlige og privat virksomhet.

For de utvalgte få

I hver klasse velges en håndfull amerikanske medlemmer, samt et eller to internasjonale medlemmer. May-Britt og Edvard Moser var de eneste to internasjonale medlemmene som ble valgt i klassen for biologi.

De andre nye internasjonale medlemmene er: Thomas Piketty, professor i økonomi ved Paris School of Economics, Nicholas Stern, president i British Academy og IG Patel, professor i økonomi og leder ved Grantham Research Institute, London School of Economics.

Les også: Skal samle inn 50 millioner til hjerneforskning

Kjent fra før

Ekteparet Moser har tidligere blitt hedret av APS med 2014 Karl Spencer Lashley Award for oppdagelsen av gitterceller i entorhinal cortex, og banebrytende fysiologiske studier av hippocampus. Moser-paret er ikke de første fra NTNU som blir tatt opp i APS. I 1959 ble nobelprisvinner og tidligere NTH-student, Lars Onsager, medlem i klassen for matematikk og fysikk.

Les også: Hvorfor grunnforskning er viktig

Mer ære

APS fremmer kunnskap i realfag og humaniora gjennom god vitenskapelig forskning, faglige møter, publikasjoner, biblioteksressurser og deltakelse i samfunnsdebatten. May-Britt og Edvard Moser er for øvrig på besøk i USA i forbindelse med et annet ærefullt verv, som medlemmer i National Academy of Sciences.

I vinden: Nobel-prisen er toppen, men det strømmer på med nye æresbevisninger for Edvard og May-Britt Moser. Foto: Håvard Haugseth Jensen
Livet på rød løper: Stadig nye og ærefulle oppdrag for May-Britt og Edvard Moser. Foto: Håvard Haugseth Jensen