Nå er det satt i gang underskriftkampanje for å berge lavterskeltilbudet for folk som har en lengre vei å gå for å komme ut i normalt arbeid. Nav har sagt opp ti tiltaksplasser i Vekst Oppdal fra 1. oktober - og inntektsbortfallet på vel 1,8 millioner kroner medfører at bruktbutikken og verkstedet ved Ny-Auna, som Vekst Oppdal har drevet siden 2009, er truet.

Onsdag ble det også lagt siste hånd en liten kampanjefilm for tilbudet. Her kan du se filmen.

– Tragisk tap

– Da jeg begynte her for vel ett år siden, var jeg tiltaksløs og negativ. Det var mye rus. Jeg har nå jobbet meg oppover. Jeg ser lysere på alt, er vekk fra rusen - og gleder meg til å komme på Ny-Auna hver dag. Jeg ser mørkt på situasjonen dersom tilbudet faller bort, sier Ola Haugen, som er blant de som er ved vekst-bedriften.

– Jeg har slitt med sosial angst, men dette stedet har gjort meg mer åpen og framoverlent. Her fylles dagen med mening. Det er tragisk for oss som er her - og for samfunnet om denne arenaen faller bort, sier Aleksander Botten til adressa.no.

– Hvis Ny-Auna avvikles, er dette et stort tap for de personene som trenger litt tid på å bli klar for å komme ut igjen i ordinært arbeid. Det er også et tap for kommunen med tanke på at en populær gjenbruksbutikk blir borte, sier Turid F. Lauritzen, veilder ved Ny-Auna.

– Må videreføres

Høyres toppkandidat til kommunevalget i Oppdal, Ingvil Dalsegg, sitter i styret for Vekst Oppdal.

– Er det regjeringens strammere politikk overfor NAV-brukerne vi nå ser her i praksis?

– Ja, det kan kanskje være det. Men jeg tenker også at regjeringa lover større overføringer til rusomsorgen og psykiatri. Der håper jeg at det kommer øremerkede midler til kommunene, og jeg håper kommunene skal være i stand til å videreføre et slikt tilbud som dette. Nå må Oppdal kommune ta denne ballen, og sørge for at tilbudet evd Ny-Auna videreføres, sier Dalsegg.

– Trondheim trenger plassene

De som i dag er i tiltak for å avklare arbeidsmuligheter, vil fullføre dette innenfor avtalt tid mellom NAV og tiltaksbedriften.

– Hovedårsaken er at det er for høyt antall tiltaksplasser i Oppdal i forhold til situasjonsbildet samlet sett i Sør-Trøndelag. Ingen som er på tiltak, mister sine plasser. Det er ledige plasser som vi nå fører over. Det er større behov for flere tiltaksaktiviteter i Trondheim enn det er i Oppdal nå. Derfor gjør vi dette, sier Arve Winsnes, avdelingsdirektør ved NAV Sør-Trøndelag. Oppdal er det eneste stedet som nå mister tiltaksplasser i Sør-Trøndelag.

– Vi kjøper et gitt antall plasser gjennen Vekst Oppdal, og de må gjøre sine vurderinger for å tilpasse behovet.

Aksjonistene for å bevare Ny-Auna har opprettet en egen facebook-gruppe, som heter Fjøset med det rare i. Her skriver de «Ingen av dagens tiltaksdeltagere vil miste noe å gå til, men denne unike arbeidsplassen står i fare for å bli lagt ned. Det mener vi Oppdal som bygd på vil tape på. Aller mest fordi dette er en fantastisk arena for personer som trenger et lavterskeltilbud på veien mot ordinært arbeid, men og med tanke på at Ny-auna drifter gjenbruksbutikken «Fjøset med det rare i».

Ola Haugen (fra venstre) og Aleksander Botten gruer seg til tilværelsen dersom Ny-Auna nedlegges. Foto: Tommy Fossum
Høyres Ingvil Dalsegg mener at Oppdal kommune nå må sørge for at driften ved Ny-Auna fortsetter. Foto: Tommy Fossum