– Det er gjort funn etter rester av troponin på to hester. Troponin er en markør for at hjertet er skadet, sier veterinær Lise Westergren. Hun har fått en muntlig orientering etter at svarene på de første analysene av prøver sendt til et spesiallaboratorium i Tyskland nå foreligger.

Det er tatt en rekke forskjellige prøver av hestene i stallen på Sandmoen sør for Trondheim. De vil man få svar på etter hvert de nærmeste dagene.

Løp svært dårlig

Det var da travhesten Jackpot Royal gjorde det så dårlig i et travløp for halvannen uke siden at mistanken om mulig forgiftning i fôret kom opp. Fôret kom fra Felleskjøpet, og under lossing har kyllingfôr og hestefôr på en eller annen måte blitt forvekslet.

Kyllingfôr inneholder narasin, som brukes for å motvirke parasitter som kan gi alvorlig tarmsykdom. Men hester mangler et enzym som gjør at de ikke skiller ut narasin fra kroppen, Stoffet forårsaker mer skade hos hester enn på andre pattedyr.

Feil fôr i 21 dager

I seks dager spiste de 21 hestene av kyllingpelletsen før hestetrener Magne Olsen og eierne skjønte at noe var galt. Hestene fikk kraftig diaré. Hester som hadde gjort det godt på travbanen noen dager tidligere, begynte plutselig å underprestere.

– Hestene spiser som vanlig, men de tåler ikke noen belastning, sier Magne Olsen. Han har ingen tro på at hestene noen gang kommer tilbake i god, gammel form. Men det er ikke tatt noen som helst beslutning om hva som vil skje med hestene i tiden fremover. Man venter fremdeles på svar på en del prøver.

Veterinær Lise Westergren regner det som temmelig sannsynlig at hestene aldri vil kunne prestere som før.

– Det er veldig vanskelig å påvise eksakte markører i blodprøvene vi har tatt, men for to av hestene er svaret klart. De har en alvorlig hjerteskade, fremholder hun.

Må sjekkes nærmere

Eventuelle skader på hestene kan også avdekkes gjennom ultralyd og andre blodprøver. Det er ellers vanskelig å si hvor alvorlige skader narasin kan gi. Hestene i stallen på Kvenildtrøa må stoppe etter 200 meter og hive etter pusten når de er ute og trener.

Flere av de 21 er unghester som trener Magne Olsen mener kunne blitt svært gode løpshester. Først over helgen vil man få endelig svar på omfanget av forgiftningsskandalen. Det har de siste dagene pågått hektisk møtevirksomhet i Felleskjøpet. Det er ventet en redegjørelse over helgen.