– Det må gå minst seks uker fra forgiftningen ble påvist til man kan slå fast hvilken fremtid hestene vil få, sier Idun Rosenfeld.

Hun er veterinær og produktsjef for Champion (hestefôr) i Felleskjøpet. Det tas ukentlige blodprøver. Hestene er undersøkt for troponin, som er en markør for skader på hjertet.

– For 19 av hestene er det gjort negative funn, de har med andre ord ikke skader på hjertet. For to av hestene er det gjort funn av laveste verdi, understreker Rosenfeld.

Ikke riktig

Hun legger til at tidligere meldinger om at to hester har fått påvist alvorlig hjertefeil, er betydelig overdrevet.

– Det er altfor tidlig å si om noen av hestene må avlives. Slik det ser ut i dag, vil ingen hester måtte avlives. Hvis noen av hestene hadde hatt alvorlig hjertesvikt, ville vi ha startet avliving.

Samtlige hester skal i tiden fremover gjennom flere undersøkelser og tester, blant annet skal de testes med EKG. I mellomtiden har hestene treningshvile, men de er i luftegården.

Frustrert og oppgitt

Travtrener Magne Olsen i stallen på Kvennildtrøa ved Sandmoen sør for Trondheim, er naturlig nok frustrert og oppgitt over at alle de 21 hestene på stallen er blitt forgiftet.

– Ingen av hestene er i stand til å prestere. For meg er det ingen fremtid å jobbe med disse hestene. Det tas stadig nye prøver, og vi må avvente resultatet før vi kan si hva som vil skje med hestene. Allerede etter et par hundre meter stopper hestene og begynner å hive etter pusten.

Det var for et par uker siden det ble oppdaget at hestene hadde fått kyllingfôr, som inneholder narasin. Stoffet brukes i fôret for å motvirke parasitter, som kan gi alvorlig tarmsykdom. Imidlertid mangler hester et enzym som kan skille ut narasin. Det fører til bl.a. kraftig diare.

Gode løpshester

Magne Olsen mener mange av hestene, som er unghester, kunne blitt svært gode løpshester.

– Det er veldig kjedelig at man må gå slik og vente i det uvisse, særlig for Magne Olsen som har dette som levebrød. Det er imidlertid en viss mulighet for at noen av hestene kan bli travhester, det vil bli vurdert fortløpende, fremholder Idun Rosenfeld.

Ifølge kommunikasjonssjef i Felleskjøpet Thomas Skjennald har man funnet årsaken til at de 21 hestene på Kvenildtrøa fikk kyllingfôr og ikke hestefôr. Under lossing har kyllingfôret på grunn av en teknisk svikt kommet over i hestefôret.

– Dette er et engangstilfelle. I denne type tank vil det aldri mer bli fraktet to sorter fôr, sier Skjennald.

– Er Felleskjøpet erstatningsansvarlig for at hestene fikk feil fôr?

– Først må vi se an utfallet av saken. Men det vil bli et forsikringsoppgjør. Vi jobber for å finne en god løsning mellom Felleskjøpet og tranportøren, sier Skjennald.