- Vi er en avdeling av Norges hurtige reaksjonsstyrke og kommer fra Rena med en styrke på ca. 50 mann for å bistå lokalt politi og heimevern.

Det sier major Einar Berntsen, som er leder i batteri «Piraya». Det er en del av artilleribataljonen som støtter Telemark Bataljon i Natos hurtige beredskapsstyrke (NRF).

Profesjonelle soldater

Han forklarer at oppdraget er en øvelse i nasjonal beredskap, der styrken skal sikre sivil infrastruktur mot en antatt trussel fra en fiktiv, fiendtlig gruppering som er utstyrt med håndvåpen og eksplosiver.

- Vi skal primært øve på objektsikring og bistå lokalt politi, i tillegg til at vi gjennomfører flere andre øvelser underveis i øvelsen, sier Berntsen.

Kaptein Pål Figenschou forteller at styrken fra Rena består av profesjonelle soldater, og at flere av dem har erfaring fra skarpe oppdrag bl.a. i Afghanistan og Irak.

Bruker også helikopter

- Batteri Piraya er et kanonbatteri som har som primæroppgave å levere tung ild som nærstøtte for bakkestyrker. Denne øvelsen er et sekundært oppdrag, hvor vi bare bruker lette håndvåpen, sier Figenschou.

Han forteller at styrken kommer med i alt 15 militære kjøretøyer, i tillegg til at det skal flys inn et lag med et av 720-skvadronens helikoptre fra Rena til Haltdalen i dag og senere fra Glåmos til Rena.

Politibetjent Vegard Nilsen og politihøyskolestudent Jørgen Danielsen representerte Røros lensmannskontor som «oppdragsgiver» da styrken ankom Røros i formiddag.

«Utenlandsk terroristcelle»

I sin orientering til innsatsstyrken, beskrev Nilsen et scenario hvor politiet satt med informasjon om at en utenlandsk terroristcelle på ca. 20 personer var observert under våpentrening i området Haltdalen skytefelt.

- Den fiktive gruppen skal være utstyrt med håndvåpen og eksplosiver, og har planer om å sprenge flere damanlegg fra Kuråsfossen ved Glåmos og sørover i Glomma, forklarte Nilsen.

- Viktig trening

De viktigste momentene i øvelsen vil derfor være å sikre damanlegget ved Kuråsfossen, samtidig som en annen del av styrken rykker mot Haltdalen for å observere og nøytralisere terroristcellen.

- Vi gjennomfører en rekke ulike øvelser gjennom året, og et viktig aspekt med denne øvelsen er at vi også får trening i kontakt med lokalt politi og andre instanser i et område hvor vi ikke er kjent fra før, sier major Einar Berntsen.