- Vanligvis skjer det rudt ti moskuspåkjørsler i løpet av et år. Men det er veldig sjelden at så mange som fem blir påkjørt samtidig, sier Tord Bretten i Statens naturoppsyn til adressa.no.

Bretten rykket ut etter at Jernbaneverket meldte fra om togpåkjørselen. Også to ganger tidligere har han vært ute på togsporet for å hente Moskuser.

- Denne uka har sju moskuser blitt påkjørt. Det er i mai at de langt fleste påkjørslene skjer. Dette er fordi det fortsatt er snø på vidda, mens det har blitt grønt i bjørkeskogen hvor togsporet går. Da trekker moskusene ned fra vidda, og da kan de være uheldige når de skal krysse toglinja, sier Bretten.

Det var avisa Vigga som omtalte påkjørslene først.

Ingen fare for stammen

Blant dyrene som ble påkjørt fredag var det blant annet ei moskusku, en kalv og to ett år gamle dyr. Bretten sier at det er mindre vanlig at ungdyr og kyr blir påkjørt.

- Vanligvis er det okser som blir truffet av toget. Ungdyr og kyr er vanligvis mer forsiktige. Men når ungdyr er i følge med et voksent dyr, har de ofte liten egen vilje. De springer etter kua. Springer den langs togsporet, gjør ungdyrene det også, sier Bretten.

Han forteller imidlertid at togpåkjørsler ikke utgjør noen fare for moskusbestanden.

- I år er det rundt 240 dyr før kalving på Dovre. Så regner vi med at det blir født i overkant av 50 kalver i løpet av våren og sommeren, noe som betyr at det vil være rundt 300 dyr. Det er en langt større produksjon enn tap som følge av togpåkjørsler, og ikke noen fare for stammen, sier Bretten.

Bruker pelsen

Selv om kjøttet av moskusene som regel ikke kan brukes etter at de blir påkjørt av toget, opplyser Bretten om at andre deler av dyret blir tatt vare på.

- Vi har hatt husflidslag på besøk som har klippet av ulla som var brukbar på moskusen. I tillegg pleier vi å ta vare på hoder og horn hvis de er intakte. Når uhellet først er ute, er det greit at i hvert fall ikke alt av dyret går til spille, sier Bretten.

Moskuskua som ble påkjørt fredag ble liggende nedenfor togskinnene. Foto: Tord Bretten