Det var mandag ettermiddag at Statens Naturoppsyn fikk melding om en moskus som hadde forvillet seg over E6 og befant seg ved en rasteplass i Nestavollan i Drivdalen. Det skriver opp.no. Ifølge avisa var dyret omringet av hobbyfotografer og skuelystne.

Tord Bretten i Statens naturoppsyn (SNO) forteller til adressa.no at dyret hadde kommet ut av kjerneområdet sitt. Dermed gikk det kjapt å få fellingstillatelse på dyret, som kunne utgjøre en sikkerhetsrisiko.

Tolker ikke signaler

- Selve dyret utgjør ikke noe problem, men folk som kommer til og som ikke kjenner til moskus utgjør et problem. Mange stopper for å se moskusen på altfor nært hold, uten at de kan tolke signalene, sier Bretten.

- Dette er en kar på 400 kilo som ikke har noe imot å forsvare seg om han føler seg provosert, legger Bretten til.

Det er bestemt at moskusstammen skal få utvikle seg mest mulig innenfor et område på 340 km2 fordelt på kommunene Oppdal, Dovre og Lesja. Dyret som ble avlivet på mandag befant seg utenfor dette området.

Måtte falle med en gang

Da den hadde krysset både jernbanen, E6 og elva var det en vanskelig oppgave å jage den tilbake. Dermed ble den avlivet på stedet.

- Det er bestandig litt mer spennende når det står mye folk så nært. Dersom man ikke får moskusen til å falle med én gang så forsvarer den seg til det siste. Dermed måtte vi satse på et treff i sentralnervesysetmet, sier Bretten.

Jegeren traff godt med skuddet. Moskusen ble avlivet og tatt hånd om. Kjøttet er levert til slakteri, mens skinnet og hodet blir solgt til inntekt for Statens Viltfond.

Bestanden vokser

Til nå i år er det 17 moskus som har måttet bøte med livet. Tidligere i mai ble sju moskus påkjørt av toget på én uke.

17 døde moskuser er et tall som ifølge Bretten er relativt normalt. Ellers er utviklingen i bestanden god.

Ifølge Bretten har man nå 240 dyr på Dovrefjell før kalving. Det er ventet at bestanden vil ligge på cirka 300 dyr etter at kalvingen er over.