Tross sterk kulde blir det renn i Grova skisenter. I morgentimene i dag ble det målt 19,9 grader på det kaldeste punktet i løypa. Grensen er tjue minusgrader.

Om Northug skulle være uheldig og oppleve en sesong med gjentatte skuffelser, vil han gå glipp av millionbeløp som ikke kompenseres på annen måte.

Til Adresseavisen sier skiløperens far og manager John Northug at de er blitt kontaktet av forsikringsselskap som har ønsket å inngå avtale med verdens beste skiløper. Petter Northug har vurdert saken dit hen at de avtalene han har i dag gir ham god nok økonomisk trygghet.

Kontaktet av forsikringsselskap

- Det finnes forsikringsordninger og vi er blitt kontaktet. Prestasjonsbonuser er det vanskelig å forsikre seg mot, men når det gjelder yrkesskade vet vi både at det er mulig og at det koster mye, sier John Northug, som poengterer at en forsikringsavtale kan være fornuftig i starten av en karriere.

Selv om han har fantastiske sponsorkontrakter i langrennssammenheng, merkes formsvikten til Petter Northug også på lommeboka. I fjor hadde han tjent 130 000 etter Kuusamo-helga. Så langt i år står han med null inntjente kroner.

De resultatbaserte bonusene ryker naturlig nok når Northug ikke stiller til start. Det er ikke ventet at han skal være i toppslag før i La Clusaz helga før jul. Det betyr to nye verdenscuphelger hvor konkurrentene kan rykke fra Northug, både når det gjelder verdenscuppoeng og i bonuser fra det internasjonale skiforbundet.

Kan tjene åtte mill.

- Med sine faste avtaler er Petter Northug sikret en veldig god inntekt selv om han ikke går et eneste skirenn, sier langrennslandslagets sportssjef Åge Skinstad.

Petter Northug har gullkantede avtaler både privat og med skiforbundet. Selv uten å stille til start har han rundt én million kroner fra Norges Skiforbund. I løpet av fjorårssesongen ble det anslått at Northug hadde rundt to millioner før bonuser fra sine private sponsorer.

Med suksess i årets VM-sesong er det ventet at Northug kan få en samlet inntekt på rundt åtte millioner kroner. I så fall blir de tapte inntektene i starten av sesongen som småtteri å regne.

Sover godt om natta

- Vil Petter Northug bli Norges best betalte langrennsløper selv om han ikke stiller til start?

- Da vil han konkurrere hardt med Marit Bjørgen. Men Petter kommer til å gå skirenn, sier Åge Skinstad.

John Northug sier at de tapte pengene i sesongstarten er noe man ikke kan fokusere på.

- Petter har veldig gode faste avtaler og sover godt om natta. Vi har tenkt slik at han er sikret seg slik at han kan leve en stund og omstille seg hvis noe skulle skje, sier managerfaren.

Petter Northug går i dag sitt første skirenn siden den skuffende starten på Beitostølen.

I dag gjør Petter Northug comeback på hjemmebane i Meråker.

Petter Northug går i dag sitt første skirenn siden den skuffende starten på Beitostølen. Foto: TERJE VISNES