- Det er standard rutine at alle brannskadde pasienter sendes til nærmeste sykehus for vurdering og stabilisering før eventuell transport til brannskadeavdeling, sier konstituert seksjonsoverlege Ragnvald Ljones Brekke ved Nasjonal enhet for avansert brannskadebehandling på Haukeland universitetssykehus.

Vanlig prosedyre

Han sier redningspersonellet fulgte vanlig prosedyre ved å sende de som ble skadd i brannen på Øysand til St. Olavs Hospital først, og ikke direkte til Haukeland universitetssykehus.

- Det kan være behov for å avklare at det ikke er andre akutte skader som må behandles før transport, og pasientene kan ha behov for å få påbegynt intensivbehandling for å tåle transporten. Det kan dreie seg om behov for respirator, væskebehandling, smertestillende og enkelte former for akuttkirurgiske prosedyrer, sier Ljones Brekke.

Det er også fare for hypotermi (nedsatt kroppstemperatur) ved store skader, og man må pakke inn pasientene slik at de ikke blir kraftig nedkjølte under transporten.

Tre menn ble hardt skadd etter at det brøt ut brann hos Trondheim bil-demontering på Øysand i Melhus kommune. 30 år gamle Leif Inge Høvik fra Trondheim døde av skadene. Det er fortsatt kritisk for de to andre mennene melder sykehuset i Bergen torsdag formiddag.

Les flere saker om brannen her.

Kjølte ned de brannskadde

En ansatt ved Trondheim Bil-demontering fortalte at han prøvde å kjøle ned de brannskadde, noe som kan være en vanlig reaksjon ved slike hendelser.

- Ved store skader er vi forsiktige med nedkjøling, da det fort kan bli et større problem med hypotermi. Men ved mindre skader anbefaler vi at en kjøler ned det skadde området, ikke hele personen, med kjølig vann i maksimalt 20 minutter, sier seksjonsoverlegen.

Han understreker hvor viktig der er å få en brannskadd pasient raskt til sykehus, slik at man systematisk kan vurdere skadeomfanget og komme i gang med livreddende behandling.

- Når det gjelder pasienter som trenger større kirurgi, ønsker vi å komme i gang med dette i løpet av en til tre dager etter skadetidspunktet, sier han.

Råd til de som vil hjelpe

Ljones Brekke har disse rådene til de som ønsker å hjelpe brannskadde.

  • Det er viktig å ikke utsette seg selv eller de rundt seg for fare når man prøver å hjelpe.

  • Varsle brannvesen/politi/AMK så snart som mulig.

  • Få de skadde vekk fra varmekilden.

  • Om klær eller lignende brenner, er det viktig å slukke dette. Gjerne ved å hjelpe de skadde med å rulle seg rundt på bakken.

God beredskap

Haukeland universitetssykehus er godt forberedt om det skulle komme flere brannskadde personer til behandling samtidig.

- Vi har i utgangspunktet god mulighet til å håndtere mange skadde innenfor et kort tidsrom. Vi har også et nært samarbeid med de andre brannskadesentrene i Norden, og kan kontakte disse ved behov, sier Ljones Brekke.

Hovedbygningen til Trondheim bil-demontering AS ble totalskadd i en eksplosjonsartet brann tirsdag ettermiddag. Her spres giftig røyk ut over området. Foto: CHRISTINE SCHEFTE