Torsdag ettermiddag ble det meldt om akutt miljøforurensing fra ulykkesstedet på Øysand. Forurensningen gikk ut i Gaula.

Det melder politiet på Twitter.

Stopper vannlekkasje

Skadeomfanget av forurensningen blir karakterisert som moderat, og lenser med absorberende duker er lagt ut.

Politiet melder via Twitter at det også er rekvirert slamsugebil for tømming av en oljeutskillertank.

Brannmester Gunnar Sundli ved 110-sentralen i Sør-Trøndelag forteller at den akutte tiltaksfasen av forurensningen er avsluttet.

- Nå skal vi få stoppet en vannlekkasje fra bygget. Dette er vann som var innlagt, og ikke vann fra slukkingen, sier han.

Politibetjent Øystein Volden opplyser at oljeutskilleren vil bli tømt torsdag kveld av firmaet Veglo.

Sjøfugler kan bli rammet

Jan Henrik Dahl, miljørådgiver i Melhus kommune, dro også til branntomta for å se på omfanget av forurensningen.

- Det ble oppdaget i 15.30-tiden. Vi var bevisst på at det fantes et vannrør som gikk direkte fra branntomta og ut i Gaula. Røret har ingen andre utløp, og derfor får det ikke noen konsekvenser for åkrer og nærliggende områder, sier han.

Foreløpig er det ingen indikasjoner på at forurensningen har gjort skade på natur- og dyremangfoldet i området. Gaulosen, som er like ved, er et vernet naturområde med en del sjøfugler.

- Nå er det hekketid, og forurensningen kan få store konsekvenser dersom sjøfuglene får olje på fjærdrakta. Vi vil følge med fuglelivet i Gaulosen, lover Dahl.

Synlig oljeflimmer på vannet

Politi, brannvesen og interkommunalt utvalg mot akuttforurensning (IUA) dro til branntomta, etter at miljøavdelingen i Melhus kommune varslet om forurensningen.

Anna Karina Carlsson, IUA-rådgiver i Sør-Trøndelag, var på stedet torsdag kveld for å få oversikt over situasjonen.

- Forurenset vann har rent fra brannområdet. Det er heldigvis ikke store mengder, men blåskimmeret i vannet gjør at det er veldig synlig. Vi er foreløpig usikker på hvilket stoff som er rent ut i naturen, sier Carlsson.

- Vanskelig å vite

- Hva kunne vært gjort for å unngå forurensningen?

- Man vet aldri hvor mye som vil renne ut og hvor mye av olje eller annet miljøskadelig stoff som vil tas med. Lekkasjene har ikke gitt store konsekvenser for området, og vi stoppet det så fort vi klarte, sier Carlsson.

Det var tirsdag at det brøt ut brann ved Trondheim bil-demontering AS, og tre personer ble kritisk skadd. Leif Inge Høvik (30) døde dagen etter på Haukeland universitetssykehus i Bergen.

Her legges det ut absorberende duk som samler opp oljen. Foto: richard sagen
Oljen var synlig på vannoverflaten. Foto: richard sagen
Melhus brannvesen rykket ut med båt og lenser da de fikk melding om forurensning fra branntomta på Øysand. Foto: richard sagen
Brannen brøt ut i 16.30-tida tirsdag ettermiddag. Foto: stian rodal
Ifølge politiet har forurensningen spredd seg både til Gaula og Gaulosen. Foto: google maps