En turist ble angrepet av moskus ved Kongsvold Fjeldstue da han og kona var på tur. Mannen skal kun være lettere skadet, ifølge en twittermelding politiet i Sør-Trøndelag har lagt ut.

Knut Nyhus som driver Kongsvold fjeldstue så at helikopteret overleverte pasienten til ambulansen på stedet. Nå er både politi, luftambulanse og ambulanse borte.

- Dette burde være helt unødvendig. Det står skilt på alle språk om å holde god avstand til moskusen. Å ikke gjøre det er dårskap, sier Nyhus - som selv guidet en engelsk gruppe tidligere i dag.

- De fikk se mange moskus, på trygg avstand. Holder man 200 meters avstand, er man trygg, forklarer Nyhus og understreker:

- Moskusen vil ikke skade. Han vil bare være i fred, og det sier han fra om, på sitt vis. Han blåser i nesen, skraper med hoven, virrer på hodet, er urolig og så tar går han til spinnangrep, opplyser han.

Ikke stort problem

Lensmann Finn Skårsmoen bekreftet tidligere i dag at en patrulje var sendt fra lensmannskontoret i Oppdal i forbindelse med at turisten ble angrepet av en moskus.

- Det var en hektisk periode etter vi fikk meldinga. Det har også vært noen språkutfordringer, men luftambulansen skal ha lokalisert dem, sier han.

Den nederlandske turisten skal ha vært sammen med kona da det skjedde. Turisten var ved bevissthet og fikk behandling på stedet. Han skal ha blitt skadet i skulderregionen.

- Turistene skal ha vært på stien inn mot Snøheim, opplyser Skårsmoen.

Bjørkeskog

- Jeg er ikke overrasket over at dette skjer. Vi har hatt flere lignende hendelser, sier Tord Bretten i Statens naturoppsyn til adressa.no.

Fredag hadde han skutt to andre moskuser i området, og han var i området for å bistå politiet om de trengte hjelp.

- Jeg fikk en telefon tidligere i dag fra en som var i samme området. Det er bjørkeskog her, og han gikk seg rett på en moskus. Da snudde han og gikk en annen vei. Det er det lureste du kan gjøre, sier Bretten.

Fredelig

Han vet ikke hva som skjedde da nederlenderen ble angrepet, men sier at det er lett å komme for nære moskusen når en ferdes i bjørkeskog.

- Men moskusen er et fredelig dyr, og det skal mye til for å terge den opp. Dette er den tredje personskaden som er varslet siden 1947. Det sier sitt, når en vet hvor mye folk som ferdes i dette området. Dette er den stien hvor det er tatt mest bilder av moskus, sier Bretten.

Foto: Google Maps