- Vi føler utfordringene med den sterke befolkningsveksten, men vi har allerede tatt noen av de store investeringene allerede, sier ordfører i Skaun Jon P. Husby.

Adresseavisen har omtalt rapporten «Trondheimsregionen 2040» som viser at ni vekstkommuner rundt Trondheim er nødt til å investere 17,5 milliarder kroner i det kommunale tjenestetilbudet de neste 26 årene for å håndtere befolkningsveksten.

- I forkant

Skaun-ordføreren fremholder at kommunen ganske nylig har ferdigstilt ny skole og idrettshall i Børsa. Barnehagen i Buvika er bygd ut og ifølge Husby ligger kommunen godt an i forhold til tjenestetilbudet innen helse og omsorg.

- Det er snakk om investeringer i størrelsesorden 400 millioner kroner. Dette er ikke med i prognosegrunnlaget i rapporten. Vi ligger faktisk litt i forkant, sier Jon P. Husby.

Orkdals ordfører Gunnar H. Lysholm sier at tallene som fremkommer i rapporten ikke er avskrekkende.

- Dette er prognoser basert på statistikk fra Statistisk sentralbyrå. Når man summerer mange år blir det store tall. Vi blir ikke skremt. Blir utviklingen slik prognosene viser,

Han legger til at prognosene er nyttig lesing, men han tror at den at den forestående kommunereformen kan legge nye premisser.

LES OGSÅ: Rett blikket mot byene

- Trenger ikke sykehjem

Melhusordfører Jorid Jagtøyen er ikke enig i rapportens prognose som viser at hennes kommune må bygge tre nye sykehjem innen 2040.

I fremtidens eldreomsorg må vi legge mer til rette for at folk kan bo lenger hjemme og at det vil bli behov for omsorgsboliger fremfor sykehjem. Dessuten er det mye velferdsteknologi som ikke er tatt i bruk, påpeker Jagtøyen.

Hun viser til at Melhus kommune har 104 sykehjemsplasser mens en kommune som Stjørdal bare har 55.

- Vi har ikke utnyttet alle trinn i omsorgstrappa. Dette er ikke tatt inn som en premiss i rapporten. Det er en svakhet, mener Jagtøyen som legger til at tallene sikkert er riktig hvis man skal drive på samme måte som i dag.

LES OGSÅ: Skaper liv i ruinen etter hjørnesteinsbedrift

Nyttig for planleggingen

Klæbuordfører Jarle Martin Gundersen påpeker at Klæbu er den kommunen i regionen som blir hardest rammet av eldrebølgen.

- Vi er forberedt på store investeringer. Tiltakene skal være gode, men vi må unngå de mest kostbare løsningene, sier Gundersen. Han mener rapporten er et nyttig redskap for langsiktig planlegging.

Varaordfører i Malvik Knut Sjøvold er blant dem som mener rapporten foreskriver altfor mange sykehjemsplasser.

- Vi har nettopp tatt i bruk et nytt sykehjem. Det er mulig å bygge på en etasje til. Derfor er det lite sannsynlig at det vil bli bygget ytterligere et nytt sykehjem i kommunen, sier Sjøvold.

Også han fremholder at fremtidens eldreomsorg i større grad må baseres på omsorgsboliger.

- Den medisinske utviklingen vet vi ikke så mye om, men når vi nærmer oss 2040 skulle en tro at det er utviklet en medisin mot demens. Det vil endre behovet for en del kostbare sykehjemsplasser, fremholder Sjøvold.

Er i rute

I Rissa er ordfører Ove Vollan trygg på at kommunen ligger godt an i løypa for å takle befolkningsveksten.

- Vi bygger ny skole, og vi har nettopp tatt i bruk et omsorgssenter med 40 leiligheter og et nytt helsetun med 108 plasser. Vi er i rute, sier Vollan.

Leksviks ordfører Einar Strøm sier hans kommune er god på helse og omsorg, men at oppvekstområdet trenger et løft. Det vil først og fremst materialisere seg med en felles videregående skole med Rissa i Vanvikan.

Ordfører i Klæbu Jarle Martin Gundersen er forberedt på tunge tak i helse- og omsorgssektoren. Foto: Jens Petter Søraa