Politibetjent Viggo Hansen lånte vekk politilua til fire år gamle Ronald. Nå får han skryt av mamma Marita for måten han håndterte togulykken. Foto: Marita Haugen

Søndag ettermiddag kolliderte en MC-fører i 20-årene inn i toget som går på Thamshavnbanen i Orkdal. Mannen ble kastet av sykkelen, og innhyllet i røyk etter et branntilløp som oppsto i toget. Han ble fraktet med luftambulanse til St. Olavs Hospital i Trondheim. Han er alvorlig skadd, men stabil ifølge sykehuset.

Første togtur

Årsaken til at det begynte å brenne på flere steder i togsettet var mest sannsynlig drivstofflekkasje fra motorsykkelen som lå flatklemt under toget. Fire år gamle Ronald var en av passasjerene om bord i toget.

- Sønnen min skulle kjøre tog for første gang, og han var sammen med naboen og kjæresten. Da ulykken skjedde ble det litt kaotisk, og en fremmed dame tok med seg Ronald ut av toget, før naboen klarte å registrerte det. De fant ham igjen rett utenfor toget, sier mamma Marita Haugen.

Det viste seg å være en nær familievenn som var involvert i ulykken, og Ronald fikk et glimt av mannen da han lå på bakken og det var en del røyk rundt ham.

- Jeg tror han var i sjokk da vi kom til stedet. Han dyttet oss unna og ville ikke fortelle noe, forteller Haugen.

Fikk låne politilue

Hun og samboeren kjørte til ulykkesstedet, og kom i snakk med den ene politibetjenten.

- Han kom bort og pratet med oss. Han snakket ikke så mye om ulykken, men sa til Ronald at det ville gå bra med kameraten vår, Han lånte også bort politilua si, og det er jo veldig stas med politimann når du er fire år gammel, sier hun.

I etterkant av samtalen med politimannen ble Ronald mer snakkesalig.

- Politiet på stedet var fantastisk. Politimannen prøvde å distrahere Ronald så han skulle slippe å tenke på hva som hadde skjedd med kameraten vår, skryter Haugen.

- Kjente røyklukten

Hun forteller at Ronald har vært engstelig og bekymret for MC-føreren i etterkant av ulykken. Fireåringen har ønsket å snakke med ham.

- Vi har forsikret ham at vi skal besøke kameraten vår så fort han kan ta imot besøk. Han har fortalt at han så MC-føreren ligge på bakken. Vi skjønner nå at det har vært et tøft syn for ham, sier Haugen.

Anita Therese Rosmæl var også med toget sammen med ti familiemedlemmer. Rosmæl, mannen, barna på fire og sju år, samt svigermor, ble sittende i den bakerste vogna. Det var den andre vogna som ble truffet av motorsykkelen.

- Vi hørte smellet, men kjente det ikke så godt som passasjerene i den andre vogna. Det var en dramatisk hendelse, og vi kjente røyklukten. Jeg så noen som hoppet ut av vinduet. Det var ikke mulig å få opp den ene døra, og det var i ferd med å bli panikk. Den ene ansatte åpnet vinduet og hun hjalp folk ut, forteller hun.

- Holdt hodet kaldt

Hun vil berømme både personalet på toget, utrykningspersonell og folk på Fannrem som tok godt vare på de 54 togpassasjerene.

- De togansatte var veldig til stede, og de samlet oss og ga god informasjon hele veien. Det kom også en politimann og lurte på om vi hadde noen spørsmål. Vi følte oss godt ivaretatt.

Svigermor og barna på fire og sju år sto på plattingen bak på toget da smellet inntraff. De kom løpende inn i toget, men like etterpå ble alle bedt om å forlate toget. En lege som var om bord tok ansvar for behandling av den skadde før ambulanse kom til stedet.

- Vi så at de ansatte var preget av situasjonen, og at de holdt hodet kaldt for vår del. Det ble veldig varmt utenfor, og de kom løpende til med vann. Lokalbefolkningen var også veldig hjelpsomme, og kom løpende til med brannslukkingsapparat og hageslange, forteller Rosmæl.

Løp ut med pulverapparat

En av de togansatte fortalte Rosmæl at de nylig hadde vært på en førstehjelpsøvelse.

- Hun sa at det var akkurat en slik situasjon de hadde trent på.

Jan Arne Ervik er nærmeste nabo til planovergangen i Fannrem sentrum.

- Jeg hørte smellet og løp ut med brannslukkingsapprat. Det brant ganske godt fordi det var en del drivstoffsøl. Jeg tror alle skal være glade for at det var flere som kom løpende med brannslukkingsapparat, sier han.

Motorsykkelen ble totalvrak. Foto: OLE MARTIN WOLD
Motorsykkelen ble liggende om lag 20 meter unna planovergangen. Den ligger under toget ved det ene brannslukkingsapparatet (rød ring) Foto: OLE MARTIN WOLD
Brannen ble slukket ved hjelp av brannslukkingsapparat. Foto: Jørgen Ervik