Nordmannen fra Sør-Trøndelag (55) er dømt til fengsel i fem år i det som etter alt å dømme er en unik sak i norsk sammenheng.

– Jeg mener Høyesterett har foretatt en riktig vurdering. Straffen gjenspeiler at saken er alvorlig, og den signaliserer også et økt straffenivå i slike saker, sier politiadvokat Charlotte Aspehaug, som førte saken i tingrett og lagmannsrett.

Det var domfelte som anket saken helt til Høyesterett, som skjerpet straffen i forhold til resultatet i lagmannsretten. Der ble han dømt til 4 år og 8 måneder, mer i tråd med aktors påstand, som var 4 år og 6 måneder.

Les også: Politiet har gitt kommunen hallikadvarsler (Pluss)

Les også: Mann dømt for voldtekt og menneskehandel

- Skaffet seg selv seksuell omgang

Mannen er dømt for alvorlige forhold: Han har gjentatte ganger skaffet seg selv seksuell omgang med kvinnen ved å utnytte hennes psykiske lidelse. Han har også utnyttet hennes sårbare situasjon til prostitusjon. Det siste forholdet gjorde han ved å opprette en profil på internett:

«Gjennom dette nettstedet organiserte han salg av hennes seksuelle tjenester. Han transporterte henne til og fra kunder og mottok utbytte av hennes prostitusjon,» heter det i dommen.

- God jobb av politiet

Aspehaug sier det er et viktig signal at Høyesterett idømmer en såpass streng straff.

– Politiet har gjort en veldig god jobb med å etterforske saken. Det er foretatt en rekke vitneavhør, og ransaking hos domfelte hvor det ble funnet avgjørende beviser, særlig rundt dette med at han brukte internett til å tilby hennes seksuelle tjenester, sier Aspehaug.

Kvinnen får oppreisningserstatning på 200 000 kroner.

Les også: Tre tiltalt for grov menneskehandel

- Unik dom

– Mye råttent skjer i ekteskapet og i nære relasjoner, men terskelen for å blande seg inn i parforhold er ofte høy, sa Fafo-forsker May-Len Skilbrei til Adresseavisen etter at dommen hadde falt i Sør-Trøndelag tingrett i fjor.

Hun mente at det er positivt at politiet har åpnet opp blikket for at menneskehandel kan handle om mer enn ren prostitusjon. Menneskehandelsdommen er unik i norsk sammenheng på grunn av den nære relasjonen og fordi de involverte er norske, sa Fafo-forskeren da hun ble intervjuet om saken i fjor.

Hevder uskyld

Mannen har sagt at han er uskyldig, og han anket saken på alle punkter. I retten fremholdt han at han ikke ønsket sexsalg.

– Jeg ville ikke ha noe av dette. Jeg er sterkt imot prostitusjon. Dette var noe hun selv ville, forklarte mannen i Sør-Trøndelag tingrett.

55-åringen er tidligere dømt for å ha forsøkt å gjennomføre samleie med en 15-åring.

Adresseavisen 7. februar 2014