- Det her blir veldig bra for både AtB og ikke minst busspassasjerene, sier markeds -og kommunikasjonssjef Grethe Opsal.

I 2011 startet utviklingen av sanntidssystemet i Trondheim og Sør-Trøndelag. Prosjektet er nå inne i sin tredje fase, og i løpet av høsten kommer AtB med en nyvinning som busspassasjerer har etterlyst, nemlig avviksinformasjon.

- Etterlengtet

- Vi ønsker å gi kundene så forutsigbar informasjon som mulig med tanke på reisen, og avviksinformasjon har vært en etterlengtet funksjonalitet. Dette vil komme på plass i løpet av høsten, sier Opsal.

Avviksinformasjonen vil kunne styres helt ned på holdeplass- og rutenivå. Det vil gi kundene bedre informasjon enn i dag for å kunne planlegge reisen og forstå hvorfor eventuelle forsinkelser oppstår. I første omgang vil det være større avvik som meldes via sanntidssystemet.

Tester i sommer

- I denne omgang får vi ikke meldt fra at bussen er forsinket grunnet kø på Elgeseter bru. Men er det for eksempel glatt en dag, eller at bussen blir forsinket grunnet ulykke vil det komme frem på skjermen. En klar forbedring, mener Opsal.

Det gjøres også endringer i systemet som vil forbedre prognosene i sentrum og på endene av rutene.

- På rute 5 vil det foregå testing opp mot bussene gjennom sommeren. Testingen kan føre til at systemet blir noe ustabilt i perioden på denne ruten, forklarer hun.

43 nye sanntidsskjermer

Samtidig med utviklingen av avviksinformasjon holder AtB med, eller er ferdig med, montering av 43 nye skjermer på holdeplasser (se faktaboks).

- Vi har startet, og i løpet av høsten vil alle gradvis bli klare til bruk. Totalt vil det bli opp mot 150 sanntidsskjermer i Sør-Trøndelag når alt er gjennomført, sier Opsahl, som legger til at oppgraderingen er valgt ut på bakgrunn av antall påstigende, eller at det er et viktig knutepunkt med tanke på omstigning.

Hun opplyser at det også jobbes med løsning for å kombinere reiseplanlegger og sanntid i samme mobapp og på atb.no. Det vurderes også større informasjonstavler i sentrum som kan vise sanntid for flere holdeplasser samtidig.