I slutten av juni lanserte Trondhjems Turistforening sin nye mobilapplikasjon «UT på tur». I den får du listet opp den høyeste toppen i samtlige sørtrønderske kommuner.

- Appen er rettet litt mot ungdom og skal være en måte å friste og lokke de til fjells. Vi forsøker å tilrettelegge friluftslivet litt på deres premisser, sier informasjons- og markedssjef Jonny Remmereit i Trondhjems Turistforening.

Registrering i lomma

Han viser til at det i svært mange kommuner finnes egne registreringskonsepter langs små og store topper. Nå ser man imidlertid en utvikling som handler om at ungdommen ønsker å gå toppturer.

- Samtidig har vi laget en løsning som gjør at man slipper å skrive ned kodeord. Telefonen har de fleste med seg, og med denne applikasjonen kan man «sjekke inn» på toppen man besøker. Da har man et registreringsbevis som du kan ta vare på i år etter år, sier Remmereit.

Fra 76 til 1985 meter over havet

I Sør-Trøndelag er det 25 kommuner. Forhollhogna er imdidlertid et grensefjell mellom Holtålen og Midtre Gauldal. Dermed er det totalt 24 topper man kan sjekke inn på i appen. Klarer du alle 24 lover turistforeningen en premie.

Vanskelighetsgraden varierer stort fra 76 meter over havet på Frøyas Besselvassheia, opp til de 1985 metrene som Storskrymten rager over havet.

Applikasjonen snakker også sammen med turappen "UT". Gjennom den kan du få kart og veibeskrivelse til alle toppene og få oversikt over hvor du befinner deg.

Foreløpig har ikke turistforeningen kjørt i gang noen stor lansering.

- Vi har så vidt begynt å fortelle om applikasjonen, og vi har fått veldig god respons fra folk i alle aldre, sier Remmereit.

Tror appen kan motivere

Eventyrer Tonje Blomseth, som selv er søtrønder og ungdom, tror appen kan være motiverende for unge som vil ut å oppleve naturen. Hun har selv besøkt mange av toppene i Sør-Trøndelag, men langt fra alle.

- Jeg tror nok flere unge kan bli motivert til å dra på tur, fordi det er nettopp denne loggføringen og synligheten av egne prestasjoner som gjerne trigger unge til å dra ut, skriver hun i en e-post til adressa.no.

Hun har tidligere fortalt at hun bruker turer for å senke stressnivået. Likevel mener hun at stillheten og naturopplevelsene kanskje ikke er motivasjonen som finnes hos alle.

- Jeg tror flere vil ha gleden av å "sjekke inn" på toppene slik folk flest sjekker inn på flotte feriesteder, skriver hun.

Hun tror imidlertid ikke en appen alene er nok til å dra folk ut på tur. En viss turinteresse og motivasjon må nok ligge i bunnen.

- Men det er fin dra-effekt som kan gjøre til at flere oppdager naturen når de først kommer seg ut.

Turen til Forollhogna tar deg opp i 1332 meters høyde. Da står du på grensen mellom Holtålen og Midtre Gauldal. Foto: Lena Knutli
Eventyrer Tonje Blomseth tror en topp-app kan være god motivasjon. Foto: Lena Knutli