Pål Henriksen Spjelkavik, LOs ungdomssekretær i Sør-Trøndelag, mener vi må ta bedre vare på unge arbeidstakere. Selv har han fri til å gå i Sylene i helgen.

- Ungdommer i sommerjobb ved butikker, kiosker og på serveringssteder blir i stor grad satt til å jobbe på kvelden. Mange ganger uten tilstrekkelig opplæring, sier Pål Henriksen Spjelkavik, LOs ungdomssekretær i Sør-Trøndelag.

Har besøkt 450 arbeidsplasser

I år har LOs sommerpatrulje gjennomført flere kveldsbesøk enn tidligere. Noe som merkes på statistikken over brudd på arbeidslivsbestemmelser. Årets tall viser i overkant av 20 prosent brudd, noe som er en økning fra de siste årene.

Etter en uke med inspeksjon fra patruljen, har 50 unge tillitsvalgte besøkt omtrent 450 arbeidsplasser. Disse har registrert hvordan sommervikarene blir behandlet og opplyst unge arbeidstakere om deres rettigheter og plikter i arbeidslivet.

Unge arbeidstakere er utsatt

- Et av funnene er at sommervikarene som jobber på kveldstid er mer utsatte for brudd på ulike arbeidslivsbestemmelser. På kveldstid er de ofte få folk eller ungdommene jobber alene, eller sammen med andre unge kollegaer, etter at arbeidsgiver har gått hjem. De har kanskje ikke god oversikt over viktige forhold ved arbeidsplassen, og få andre kollegaer å spørre. Kanskje kjenner de ikke sikkerhetsrutinene, vet ikke hvor nødutgangene er eller andre viktige ting, sier Spjelkavik, som mener at arbeidsgiverne i slike tilfeller har arbeidsgiverne et særskilt ansvar for å gi god opplæring.

Ledigheten er verre

Sommerpatruljen har sett brudd på mange bestemmelser også i år, gjengangerne er pausebestemmelser og overtidsbestemmelser som ikke overholdes.

- Og så er det mange som ikke har arbeidskontrakter, sier Spjelkavik.

Det samme fant patruljen i fjor.

Men likevel er tendensen over tid at det blir bedre og bedre å være ung sommervikar.

- Det er det at folk ikke får seg jobb som er hovedproblemet. Ungdomarbeidsledigheten er større enn på ti år.