- Snakk om å være heldig med været!

Treffleder Bjarne Ødegaard har trukket ut fra de frivilliges spiserom og sitter på en platting i skyggen.

- Dette er en all time high for oss. Jeg tipper det har vært rundt 2500 personer på området i dag, sier han fornøyd.

Noe for alle

Dette er det tredje veterantreffet på fem år, og Ødegaard har vært treffleder på alle. Han har merket interessen for arrangementet på flere måter.

- Vi har jo en nettside, og sist jeg sjekket så har vi hatt 57 000 treff det siste døgnet. Det er enormt! Jeg tror det er litt i tiden å fikse gamle ting. Først skru det sammen og få det til å virke, for så å begynne med pussingen og poleringen.

For trefflederen handler arrangementet om bredde. Både når det gjelder hva som stilles ut og hvem som kommer.

- Dette er for alle. Vi har både utstillinger, handlegate, matservering og aktiviteter for barnene. NAF er for eksempel her med en elbiler de kan leke i, vi har hopping i høyet, og vi har en "Gråtass" med en vogn som ungene kan sitte på turer i, fortsetter Ødegaard.

- Spesielt det med ungene er viktig. Vi prøver jo å føre litt av tradisjonen videre her.

Ikke bare biler

For til forskjell fra en del andre veterantreff er det ikke dette treffet kun for veteranbiler, eller en spesiell type veteranbiler for den del.

- Dette er et veterantreff, ikke et veteranbiltreff. Her har vi alt fra motorsager til lastebiler på utstilling, og i handlegaten selges alt fra symaskiner til biler.

I løpet av dagen har han også hatt presentasjoner over lydanlegget hver time.

- Da presenterer vi alt fra en av salgsbodene til lastebiler. Og det er ikke bare det blankpolerte vi viser frem. Vi drar også opp gamle og rustne biler, sier han med et smil.

Temaet for årets treff er lastebiler.

- Vi prøver å ha et nytt tema for hver gang. Den første gangen var det motorsag, den andre var det 50-tallet med alt det innebærer som for eksempel jukebokser.

- Til årets tema er det påmeldt 150 veterannyttekjøretøy. Det er vel den største samlingen som noensinne har vært nord for Dovre.

Fikk nesten ikke sove

Inkludert i årets treff er "Vognmannsløpet", et rebusløp som gikk fra Årsøya ved Selbu, ned til Hell, videre via Malvik og over Mostadmarka før lastebilene kom tilbake til Årsøya.

- Den logistikkutfordringen førte til at jeg nesten ikke fikk sove. Det er tross alt 150 lastebiler som startet med et halvt minutts mellomrom. Men det gikk knirkefritt, sier han storfornøyd.

- Vi har arrangert dette så mange ganger nå at det begynner å gå på skinner.

Og det tredje arrangementet er, som de to foregående, arrangert på Årsøya ved Selbusjøen.

- Det er et perfekt sted for oss. Vi har 120 mål til rådighet her, så vi har muligheten til å ekspandere også om det skulle bli større.

Totalt er 80 frivillige fra Selbu veteranklubb i sving for å få gjennomført arrangementet som avsluttes i morgen klokken 1500.

- Det er litt for alle her, og så en kan treffe på mye. Og i kveld er det en tilstelning med levende dansemusikk for dem som har reist hit og overnatter her. Både for dem som selger og de som stiller ut. Det koster oss litt, men såpass synes jeg de fortjener å få igjen for å ha tatt turen.

For det er noen som har dratt lengre enn andre.

- Det er to lastebiler som har kommet her hele veien fra Tromsø, og det er også en veteranbil som har tatt turen opp fra Lindesnes. Jeg har snakket litt med de fra Tromsø, og de snakker allerede om å komme tilbake neste gang, avslutter Ødegaard.

Veterancamp

På vei inn mot veterancampen gjør "Gråtass" seg klar for enda en runde på området med barn i tilhengeren. Knut Roger Friskilæ har vært her i litt over tre timer, og er strålende fornøyd med arrangementet.

- Vi har vært heldige med været i hvert fall. Og barna har storkost seg, sier han i det "Gråtass" kjører av gårde. Bak han er det bygd opp et platå hvor ungene kan hoppe i høyet.

Vel inne på veterancampen, en camp forbeholdt de som både har bil og campingvogn som er veteraner, står en litt uvanlig Volvo fra starten på 1962 sammen med en Bjølseth campingvogn fra 1973. Bilen er en gammel politibil, og i vinduet henger søknaden om å få restaurere den som politibil.

- Jeg måtte søke for å være sikker på at jeg hadde mitt på det rene. Politiet har jo egentlig monopol på disse fargene, sier Magne Egil Bekkelund.

Han sitter i forteltet foran campingvognen.

- Bilen har tidligere tilhørt Sarpsborg politikammer, og jeg har kjørt den opp fra Løten til treffet, fortsetter han.

Dette er andre gangen han er med på treffet, og også han er fornøyd med arrangementet.

- Det er meget bra. Jeg har slekt i Selbu, så jeg kombinerer det med en liten ferietur. Vi kom allerede på torsdag og blir her ut morgendagen, sier han.

Shopping

I området mellom veterancampen og lastebil-delen av treffet ligger handlegaten. Nils Sanneggen står i en av bodene og selger alt mellom himmel og jord.

- Innholdet i boden er nok et resultat av samlemani, sier han og ser ut over utvalget.

- Men jeg er interessert i veterankjøretøy, så nå forsøker jeg å selge litt utstyr som hører til de bilene.

Også han er her for andre gang, og sammen med seg har han barnebarnet.

- Det var barnebarnet som fikk gjennomført dagens første salg. Han har snakket om Selbu i to år nå, siden han var fem, og solgte legoen sin for 500 kroner.

Nyttekjøretøy

Selv om temaet for årets treff er lastebil ville nok brukskjøretøy vært et mer korrekt ord. Inne på området for lastebilene finner en nemlig alt fra brannbiler til busser. En av de sistnevnte fyrer plutselig opp motoren.

- Vi er en gjeng som driver bussen sammen, men det er motorklubben i Halden som eier den, sier mannen bak rattet, Odd Taiet.

Sammen med seg i bussen har han John Gresto, Tore Olsson og Olav Nygaard. De har kjørt bussen opp hit fra Halden, men avviser at den har skapt kø.

- Den går godt, så det er ikke vi som har vært først i køen, sier Gresto.

Sammen med resten av nyttekjøretøyene har de vært med på Vognmannsløpet.

- Vi har ikke sett noe til resultatene enda, men det var en veldig fin tur over Mostadmarka. Det var godt å få sett seg litt rundt, fortsetter han.

Brite på tur

Resten av gjengen har aldri vært i området før. Gresto var her en gang på slutten av 80-tallet eller begynnelsen av 90-tallet.

- Jeg kan ikke si at jeg kjenner meg igjen, så det er godt å få sett seg litt rundt igjen. Og å treffe på gamle og nye bekjente.

På tur tilbake mot hovedutstillingen står en kar og skjærer skulpturer i tre med en gammel motorsag, mens en gjeng står og ser på. På høyre side av veien skinner nypolerte veteranbiler om kapp med hverandre, mens de mer anonyme sliterne også trekker folks oppmerksomhet. På venstre side er det traktorer, motorer, militærkjøretøy og motorsykler.

- Det er nostalgisk for meg dette. Dette er jo den typen motorsykler jeg brukte å kjøre på da jeg var ung, sier briten Simon Thomasen.

Han kommer opprinnelig fra det han selv kaller en liten bondelandsby 60 kilometer øst for London.

- Jeg har en norsk far, så jeg er her i tre til fire måneder for å lære mer om kulturen og forhåpentligvis også for å lære meg språket. Det er også derfor jeg meldte meg som frivillig til arrangementet. Det er rett og slett en fryd å være med på dette.