Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at det var ikke mange flere kvinner som valgte mannsdominerte yrker i 2013 enn i 2009, og det er heller ikke en stor økning i antall menn som velger kvinnedominerte yrker.

June Slettstrand (26) vant tittelen Norges beste blikkenslager i 2014. Hun var første kvinne som deltok i mesterskapet, og gikk helt til topps.

- Det var veldig morsomt å knuse de tre guttene jeg konkurrerte mot i finalen. Og så var det bra å vinne for å vise andre jenter at vi kan vi og, sier Slettstrand.

Les mer om:

Bilmekaniker Julie Larsen

Betongarbeider Guro Kjellmark

Murerlærling Renate Nilsen

Elektriker Liv Beate Eidem

- Artig å skifte dekk

I 2014 ble hun beste blikkenslager under Yrkes-NM i Trondheim. Ikke det at blikkenslagerfaget er noe hun har drømt om siden hun var barn. Inntil et par år siden jobbet hun på en bensinstasjon, og visste ikke helt hva hun skulle gjøre med livet sitt.

- Jeg syntes det var artigere å skifte dekk og fikse bilvasken enn å pensle boller. Mange av dem som var innom bensinstasjonen var mannfolk i byggebransjen, så jeg spurte dem om hva de jobbet med, hvilke arbeidsvilkår de hadde og hvor mye de tjente. Jeg kom fram til at det var enten rørlegger eller blikkenslager jeg måtte bli, sier 26-åringen.

Som et siste tegn så hun en reklame på en buss der det sto: «Vil du bli blikkenslager?» En telefonsamtale og et halvt år senere hadde hun skaffet seg lærlingplass.

- Jeg har det veldig koselig på jobb og føler meg likestilt. Jeg har fått noen ekstra fedre, brødre og kompiser som alle tar godt vare på meg, sier hun. I dag jobber hun i trondheimsfirmaet Mælen blikk og ventilasjon.

Les også: Det er ikke lettere for jenter å velge utradisjonelle yrker i dag. Det fikk Cecilie Brekstad (19) merke da hun valgte teknikk og industriell produksjon på videregående.

Få kvinnelige kolleger

Slettstrand er én av tre kvinner som jobber innenfor blikkenslageryrket i Trondheim. På landsbasis mener hun det er mellom 8 og 12 kvinnelige blikkenslagere. Hun føler seg ikke mindre feminin på grunn av yrkesvalget, men det blir gjerne blir mye snakk om bil og jakt med kolleger.

- Så når jeg ikke er på jobb trenger jeg å møte venninner og snakke om sminke, sko og strømpebukser, ler hun.

26-åringen er med i gruppa «Kvinner i utradisjonelle yrker», et jentenettverk i Trondheim som vil normalisere jenters plass i byggebransjen og på verkstedene.

- Vi trenger denne gruppa for å vise jenter at det ikke er farlig å velge et utradisjonelt yrke. Og om jentene er usikre, så skal de vite at de har en sterk, samlet gjeng som de alltid kan prate med, sier hun og viser til de andre jentene i gruppa.

- Gruppa er nødvendig

Liv Beate Eidem leder gruppa «Kvinner i utradisjonelle yrker» i Trondheim, som ble opprettet i 2010. Nettverket består av jenter som jobber og går videregående skole innen yrkesretningene bygg og anleggsteknikk, teknikk og industriell produksjon og elektro.

Eidem har selv jobbet som elektriker hos Fjeldseth i 14 år.

- Gruppa er nødvendig. Vi har en felles forståelse av faget, og vi vet hvordan det er å jobbe med menn. Vi er like flinke som guttene og vi er avhengige av hverandre på jobb. Jeg har små hender og kommer til på små plasser, mens menn kan ta tyngre arbeid. Generelt gjør jentene mye pent arbeid, og er mer nøye enn menn, sier Eidem.

Nettverket får støtte fra både Sør-Trøndelag fylkeskommune, arbeidsgiverorganisasjoner og arbeidstakerorganisasjoner for å dekke utgifter i forbindelse med messer, skolebesøk og sosiale arrangementer.

Det finnes også tilsvarende nettverk blant annet i Bodø, Oslo, Namsos og Strømmen.

Årlig treff

En gang i året arrangerer de et stort treff. I 2013 ble 138 jenter invitert. I 2014 var tallet 158, og det kommer jevnlig til flere. Trenden er imidlertid ikke gjeldende for hele landet.

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at antall jenter i mannsdominerte yrker har vært stabile på landsbasis de siste årene. (Se tabell til høyre for artikkelen)

- Det er noe som skjer på dette feltet i Trøndelag og i Oslo. Her jobber vi aktivt med å få jenter til å velge utradisjonelt, og her er det en økning i antall jenter i utradisjonelle yrker, sier hun.

En viktig del av arbeidet er å reise rundt på skoler og fortelle ungdom om fagene sine.

- Mange forteller at de turde å velge et mannsdominert yrke når de hadde fått møte oss. Og det er vårt viktigste budskap: De er ikke alene, sier hun.

KOMMENTEAR: Hva blir det til, damer? Vil dere bli ledere eller ikke? Hilsen utålmodig mann.

Lite trakassering

Trakassering av både seksuell og annenn art oppleves ikke som et stort problem for kvinner som har valgt mannsdominerte yrker.

- Da jeg kom inn på brakka i 2001, fikk guttene sjokk. Når jeg kommer inn på brakka i dag, blir de positivt overrasket. Det er mer vanlig å se jenter på byggeplasser nå, og trakassering er det lite av. Man blir jo kompiser med de man jobber med, sier hun.

Ved byggeplassene er det imidlertid ikke alltid egne garderober for kvinner.

- Ofte har man ikke tenkt på at det kommer kvinner på anlegget, men med en gang vi kommer blir problemet løst. Det kan gå ei uke hvor det er litt ymse brakkeforhold, men det pleier å ordne seg.

- Vi er ikke guttejenter

De fleste som har valgt et utradisjonelt yrke, har nok ved en eller flere anledninger blitt kalt guttejente. Dette er i følge Eideim ikke en god beskrivelse av henne eller hennes kvinnelige kolleger.

- Vi er ikke guttejenter. Jeg er en praktiker, og vil heller bruke det ordet enn guttejente, sier hun og understreker at det er nettopp dette gruppa jobber med. Å kjønnsnøytralisere valgene av yrke.

Gruppa «Kvinner i utradisjonelle yrker», et jentenettverk i Trondheim som vil normalisere jenters plass i byggebransjen og på verkstedene. Foto: Richard Sagen