Av de 3346 hjortevilt (elg, hjort, villrein og rådyr) som ble påkjørt, har 2167 dødd hittil i år. Det viser tall fra Hjorteregisteret. Dette inkluderer dyr som ble avlivet eller funnet døde etter søk.

- Det er en relativt fast prosent av elgbestanden som blir påkjørt hvert år. Hvis bestanden blir større, øker antall påkjørte dyr proporsjonalt med det, sier Christer Moe Rolandsen.

Han forsker på hjortevilt ved Norsk institutt for naturforskning (NINA), og har god oversikt over feltet.

Ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB), ble 5245 hjortevilt drept i trafikken forrige jaktår. Tallene viser ikke skadde eller friskmeldte dyr, og SSB skriver selv at statistikken tar for seg et minimumstall.

2167 drept hittil i år

Ifølge Rolandsen kan man doble SSBs tall for å komme frem til et mer riktig antall påkjørte elger. Henholdsvis 80 og 60 prosent av påkjørte rådyr og hjorter ender opp i statistikken, sier han.

- I Hjorteviltregisteret registrerer kommunene tilfeller der dyr blir friskmeldt eller forsvinner før de som skal søke kommer til ulykkesstedet, sier Rolandsen.

I en artikkel i Hjortenytt fra september i fjor, peker han på at forrige jaktår var det med færrest drepte elg på 20 år. Han mener hovedårsaken er at det var mindre snø enn vanlig.

Mye snø en viktig årsak

Ifølge elgforsker Torstein Storaas ved Høgskolen i Hedmark har de ulike sesongene forskjellige mønstre for hvorfor hjortevilt trekker ned mot veiene og blir påkjørt.

- Når det blir vinter og mye snø på fjellet og i høyereliggende skogsområder, trekker elgen lenger ned i dalene for å beite. Da må den ofte krysse veien eller gå langs jernbanelinja, hvor det er lite snø.

Om våren er det ofte elger på rundt ett år som blir drept i trafikken.

- Elgkua går med kalv helt til den skal få en ny. Når vi kommer til mai og juni er det vanlig at kua jager bort den ett år gamle kalven. Den har alltid fulgt mor, og må nå ta alle avgjørelser selv, sier Storaas.

Farligst for folk om sommeren

Mens dyrene er mest utsatt fra høst til vår, er det størst sannsynlighet for at mennesker blir skadd om sommeren.

- Motorsyklistene som er ute på veiene er utsatt i møte med hjortevilt. I tillegg, når bilister kjører fort om natta, skjer det oftere ulykker om sommeren enn om vinteren.

Ifølge Storaas holder rådyr seg ofte i skog og i kulturlandskap hvor det går veier, og utgjør dermed en stor del av statistikken. Også hjorter er utsatt, da de beiter på jordene og ofte må krysse veiene.

- Samtidig er rådyr så lette at de ikke utgjør noen stor fare for mennesker ved påkjørsler.

Hjorteviltforsker Christer Moe Rolandsen sier at SSBs tall på drept hjortevilt må dobles for å komme fram til antall påkjørte dyr i løpet av et år. Foto: Joakim Slettebak Wangen