- Det har vært et ekstremt år, forteller Sunniva Fosse.

I fjor startet hun Myas omplassering for pusehjerter. Lite ante hun om hvor omfattende problemet med kattekolonier er, både i Trondheim og i distriktene.

Les også: - Helt uakseptabelt at folk dumper dyr de ikke vil ha

Denne sommeren har hun vært travelt opptatt med å ta vare på og rydde opp i kattekolonier. I begynnelsen av juli ble en kattekoloni på Frøya oppdaget, og da rykket Fosse og hennes medarbeidere i Myas ut.

- Vi har tatt inn mange katter i sommer, flere av dem fDera kolonier. For hver koloni er det ofte opp mot 20 ekstra som man ikke ser, forteller hun.

- Verre enn jeg trodde

Problemet oppstår når folk lar være å kastrere kattene sine.

- Kattene formerer seg raskt, og etter hvert blir det umulig å ha kontroll. Ukastrerte katter søker til andre unge katter hvis kattungene slippes ut for tidlig, og vips har du en koloni. Det er et kjempeproblem, jeg var ikke klar over hvor ille det var før jeg begynte med dette, forklarer Fosse.

Alle som har mistanke om at dyr ikke blir ivaretatt, kan rapportere det til dyrvernnemda. Det kan gjøres anonymt.

Les også: - Hvis kattungene ikke ble hentet, skulle de avlives

Lovpålagt kastrering

Hun mener at det trengs en holdningsendring blant folk, som tror katter klarer seg selv bare de får mat.

I tillegg mener hun at ID-merking og kastering burde lovpålegges.

- Det må en lovendring til for at det skal bli bedre. Dyrepolitiet har vi heller ikke sett noe til, sier hun.

Les også: Kattunger dumpet på Byåsen

Trenger nye hjem

Hver katt som reddes av Myas blir tatt med til dyrlege for sjekk, kastrering, vaksinering og ID-merking. Deretter plasseres katten i et fosterhjem til den kan få et permanent hjem.

- Vi trenger penger og både fosterhjem og permanente hjem til mange katter. Kattene som ikke har blitt håndtert av mennesker før har vi i bur fort kartlegging og eventuell smittefare. Målet er at alle katter skal komme til normale hjem for å bli vant til mennesker, sier Sunniva Fosse.

Sunniva Fosse Foto: Privat