- Takstpolitikken skal fylkesutvalget bestemme, og det fikk AtB beskjed om. Likevel ble billettstrukturen endret. Jeg synes det er klokt å lytte til beskjeder man får, sier Tore O. Sandvik (Ap).

Bakgrunnen for uttalelsen er, som Adresseavisen omtalte i forrige uke, endringer som AtB gjorde i billettstrukturen fra 1. august. Prisene på barn, og- honnørbillett gikk opp ved bruk av digital betaling eller t-kort, og det ble ikke lenger mulig å velge antall dager når man kjøpte en periodebillett hos AtB. 1. august ble det innført faste periodelengder (7, 30, 90 og 180 dager, journ.anm.)

Har handlingsrom

AtB har avtale som gir dem handlingsfrihet innenfor gitte ramme til å gjøre endringer. Blant annet har de i 2015 mulighet til å øke prisene 5 prosent.

- Men store endringer, som blant annet endringer av takstpolitikken, skal fylkesutvalget gjøre. Det fikk AtB beskjed om, men de valgte likevel å gjøre endringer på fri periode og rabatter. Nå vil vi reversere dette, og det skjer på fylkesutvalgets møte på onsdag, sier Sandvik.

Ifølge fylkesordføreren blir prisene på barn, – og honnørbillett som før 1. august, mens det på perioder over 30 dager blir mulig å velge antall dager selv man vil kjøpe billett.

- Hvor raskt det skjer kan jeg ikke si, men det vil skje, sier han.

- Må diskutere

- Hva tenker du om at AtB gjorde endringer til tross for at dere sa nei?

- Jeg synes det er klokt å lytte til beskjeder man får, Sandvik.

Administrerende direktør Janne Sollie i AtB vil ikke si så mye om saken før møte på onsdag.

- Vi skal på møte og ha diskusjoner både før og etter. Hva vi lander på etter det kan vi ikke fortelle nå. Vi må ta en ordentlig diskusjon først, sier hun.

- Sandvik sier dere fikk beskjed om ikke å gjøre slike endringer. Hva sier du til det?

- Slik oppfattet ikke jeg det. Jeg har ingen annen kommentar enn at leder for samferdselskomiteen Karin Bjørkhaug sa at vi handlet innenfor handlingsregelen, sier Sollie.

Trodde det kun var orientering

Og viser til det Bjørkhaug (KrF) uttalte til adressa.no forrige onsdag:

- Foreløpig er endringene som AtB har gjort innenfor den leveranseavtalen de har med oss. AtB må ha en mulighet til å påvirke egne inntekter når vi stiller strenge krav i budsjettrammene som er gitt, sa Bjørkhaug.

Søndag ettermiddag sier hun at AtB la frem sine endringer i et kontaktmøte, men det var kun orientering, og ikke en sak som var gjenstand for diskusjon.

- Så du tok det for gitt at det var innenfor handlingsregelen?

- Ja. Det ble lagt frem skriftlig, og jeg oppfattet at endringene var innenfor handlingsregelen. Men det viktige nå er at vi får en orientering fra AtB på onsdag, og vi må få en diskusjon på hva som skal styres politisk og hva AtB selv kan gjøre i fremtiden, sier Bjørkhaug.

Janne Sollie, administrerende direktør i AtB, sier kundene må regne med flere kutt i årene som kommer. Foto: AtB