- De som er stygge med dyrene våre skal straffes, og det skal vi være med og sørge for, sier landbruksminister Sylvi Listhaug.

Fredag ble gruppen fra Sør-Trøndelag politidistrikt, som skal bekjempe kriminalitet mot dyr, presentert i Trondheim. Fem av de 11 som heretter er Norges dyrepoliti var på plass, sammen med finansminister Siv Jensen, landbruksminister Sylvi Listhaug og justis- og beredskapsminister Anders Anundsen.

Setter av tre millioner

Regjeringen har satt av tre millioner til prøveprosjektet som varer i tre år.

- Med midlene vi har fått, vil det på en helt ny måte være mulig å bekjempe dyrekriminalitet, sier Mona Holm Ross i Mattilsynet.

Landbruk, oppdrettsnæring og kjæledyr vil alle stå sentralt i prosjektet.

- Jeg tror ikke det skal bli mangel på oppgaver i årene fremover, sier Ross, som legger til at de hele veien vil være avhengig av tips og hjelp fra publikum for å kunne avsløre brudd på dyrevelferd.

Les også: Dyrepolitiet blir lagt til Sør-Trøndelag

- Skal straffes

Landbruksminister Sylvi Listhaug forteller at kampen mot dårlig dyrevelferd vil pågå i hele landet, ikke bare i Sør-Trøndelag, og lover selv å følge prosjektet tett.

- Jeg er helt sikker på at vi har funnet de rette personene til å jobbe med dette, og at det vil gi resultater. Vi skal se flere bli straffet for dyrekriminalitet, og at straffene skal bli strengere for slike lovbrudd. Det er en sammenheng mellom det å bedrive kriminalitet mot dyr og det å bedrive kriminalitet mot mennesker. Derfor er dette viktig i flere sammenhenger, sier mat- og landbruksminister Sylvi Listhaug (FrP).

- De som er stygge med dyrene våre skal straffes, og det skal vi være med og sørge for, legger hun til.

- En gledens dag

Regjeringens arbeidsgruppe har tidligere uttalt at få saker blir anmeldt, og for få blir dømt for kriminalitet mot dyr i Norge. Arbeidsgruppen mener dette skyldes for lite samarbeid mellom politi og Mattilsynet. Et samarbeid dyrepolitiet nå skal forbedre.

Ifølge politiadvokat Værnes vil samarbeidet mellom politiet og Mattilsynet bli langt tettere som følge av prosjektet.

- Vi forventer mye av oss selv, deriblant at sakene som omfatter dyrekriminalitet nå får en langt større prioritet, sier hun.

Finansminister Siv jensen kaller det en gledens dag.

- Vi har hatt et engasjement rundt å få dette på plass lenge. Å se det engasjementet som både Mattilsynet og politiet viser, er jeg glad for. Dette engasjerer veldig mange mennesker, og dette er noe av det hyggeligste jeg har gjort på lenge, sier Jensen.

Tips

Stasjonssjef ved Sentrum politistasjon, Arve Nordtvedt sier det tilsammen vil være 11 personer som skal jobbe med dette.

- Vi vil ha fire personer i våre gruppe, noe som betyr at det sammen med Mattilsynet er snakk om 11 personer som skal jobbe med dette. Det er en stor satsing sammenlignet med tidligere, der Sør-Trøndelag vil stå i hovedfokus.

Nordtvedt forklarer videre at også Nord-Trøndelag vil bli en del av prosjektet fra 2016.

- Da trer politireformen i kraft, og det vil bli naturlig å ha fokus på begge fylkene, sier stasjonssjefen.

Han understreker at publikum vil bli svært viktige i satsingen som nå starter.

- Som i all annen kriminalitet er vi veldig avhengige av tips. Ofrene kan ikke melde fra selv i disse sakene, noe som gjør det ekstra avgjørende, sier Nordtvedt.

Et økende problem

Statistikk som politiet i Sør-Trøndelag sitter på, viser at det i midten av mai var registrert 12 brudd på Dyrevelferdsloven hittill i år. På samme tid i fjor var det registrert kun ett.

Les også: Norsk kvinne dømt for dyreplageri i Sverige

Det er Mattilsynet som i dag fører tilsyn med dyrevelferd, men tilsynet har ikke mulighet til å dømme folk. Alvorlige brudd på dyrevelferd må derfor anmeldes til politiet.

Men under to prosent av anmeldte dyremishandlingssaker de siste seks årene har endt med fradømmelse av retten til å holde dyr, ifølge Politidirektoratet og Mattilsynet.

Finansminister Siv Jensen, landbruksminister Sylvi Listhaug og justis- og beredskapsminister Anders Anundsen presenterte dyrepolitiet i Trondheim fredag formiddag. Foto: Kristine Lindebø