Det blir en elendig jakt i Sør-Norge. Flere fjellstyrer, som i Dalsbygda, har allerede fredet årets rypejakt.

Der har det lokale jaktlaget registrert den laveste kyllingproduksjonen siden de startet takseringsarbeidet i 1992. Til Dagens Næringsliv (DN) sier den anerkjente forskeren Hans Christian Pedersen at takseringsresultatene er nedslående lesning.

Nytt tilbakeslag

Dette er virkelig skremmende. Etter flere dårlige produksjonsår fikk vi en liten oppgang i 2014, som gjorde at mange håpet at storfuglbestanden ville ta seg opp, men så kommer et nytt tilbakeslag nå. Det er grunn til å rope varsko, sier Pedersen. Han jobber som forsker i Norsk Institutt for Naturforskning (Nina).

I Nord-Norge ligger det derimot an til en god jakthøst. Det er sør for Polarsirkelen det er svært magert med fugl. Årsaken er en kald og våt vår og forsommer, som var katastrofal for kyllingenes overlevelse. I tillegg er det lite smågnagere, som fører til at smårovviltet tar mer fugl og egg.

Ifølge Christiansen er det bekymringsfullt at småfuglbestanden har gått ned i mange år. – Når man har en marginal bestand i utgangspunktet, blir et slik elendig produksjonsår nesten katastrofalt, fremholder han overfor DN.

Mer storvilt enn før

Også Jo Inge Breisjøberget i Statskog er bekymret. – Spesielt for skogsfugler ser det virkelig ille ut, sier han til DN. Det paradoksale er at mens småviltet sliter, har det aldri vært mer storvilt enn nå. Breisjøberget mener dette godt kan henge sammen.

På starten av 1970-tallet ble det skutt 5000 elg årlig i Norge. I dag skytes det rundt 35 000. Etter at det mer og mer ble slutt på seterdrift, fikk storviltet mer boltreplass. Elgkadavre og slakteavfall rundt omkring i naturen er matfat for smårovvilt som rev. Det har gitt tidenes revebestand. Og reven jakter småvilt hele året.

- Skyt også rev

- Hadde småviltjegerne også skutt én rev hver gang gjennom jaktsesongen, ville det kanskje hjulpet småviltbestanden, sier Breisjøberget til DN.

Han legger til at dette er komplisert og mange faktorer spiller inn på viltbestanden. – Men vi vet at det er mye rev, mye hjortevilt og lite rype og skogsfugl, sier han.

Må løftes opp

Pedersen i Nina håper småviltforvaltningen kan løftes opp på et høyere nivå enn i dag. Nå er det rettighetshaver som styrer forvaltningen, mens storviltjakten styres mer på et kommunalt plan.

- I naturmangfoldsloven står det at vi skal høste av overskuddet. Man kan virkelig stille spørsmål ved om det er det vi gjør nå. Offentlig forvaltning bør ta mer tak og definere hva som er et høstbart overskudd.

Liste over truede arter

Pedersen viser til at senere i høst kommer artsdatabankens liste over truede arter. Det er allerede kjent at li- og fjellrype vurderes som nær truet. For å bli med på denne listen er kravet at bestanden skal ha blitt redusert med minst én tredel på ti år. Årets katastrofale kyllingproduksjon kommer derfor på verst tenkelige tidspunkt, mener Hans Christian Pedersen.

Advarer: Forskere sier bestanden av ryper og skogsfugl er skremmende lav. Etter en liten fremgang i fjor, meldes om et nytt tilbakeslag foran høstens jakt. Foto: RICHARD SAGEN, Foto: ©RICHARD SAGEN, Adresseavisen, +47 95198665