Slik ser spiserøret til Ailo ut etter at han har spist. Maten blir liggende i spiserøret, og kommer ikke videre inn i magesekken. Dette gjør at spisesrøret utvides til mange ganger sin størrelse. Foto: Privat

Da Kristian Nordhaug (23) fra Melhus hentet Ailo hos oppdretteren 1. august, så valpen frisk og rask ut. Hunden hadde spist tørrfôr i noen uker, og oppdretter fortalte at den av og til spiste så fort at den kastet opp.

Hjemme prøvde de å få ham til å spise saktere, men Ailo fortsatte å kaste opp maten. Han begynte også å gå ned i vekt.

- Jeg trodde aldri at det var noe alvorlig. Han er en glad og energisk valp med normal  adferd, sier Nordhaug.

Les også: Prins (3) hadde store sår over hele kroppen

Utvekst på hjertet

Det ble tatt røntgenbilde av Ailo, og det viste seg at valpen har en utvekst på hjertet som gjør at spiserøret ligger i klem rett over magesekken.

- Spiserøret blir som et knappenålsøye som maten må trenge gjennom for å fordøyes på normal måte. Tørrfôr kommer ikke gjennom, og spiserøret fylles opp med mat slik at det blir flere ganger så stort som det skal være, sier matfar.

Les også: - Det gjør vondt langt inn i hjerterota

Les også: Hvem skjøt prikken med hagle?

Dette en svært sjelden, medfødt defekt som ifølge veterinær Ida Winsnes Undlien ved Melhus dyreklinikk kalles «Vaskular ring anomaly».

- Blodårene hos en valp forandrer seg ved fødselen. Hvis dette ikke skjer, oppstår Ailos problem. Misdannelsen fører til en innsnevring av spiserøret, noe som hindrer passasjen av mat. Dette gjør at mesteparten av maten kommer opp igjen før den når magesekken, skriver veterinæren i en e-post til Adresseavisen.

Misdannelsen må behandles ved et kirurgisk inngrep, og det bør skje fort for å unngå permanent utvidelse av spiserøret.

- Dersom kirurgi ikke er mulig anbefaler vi avliving, skriver Winsnes Undlien.

Se bildegalleri: Se hundegalskapen på nært hold

- Sjekk forsikringsvilkårene

Like etter Ailo kom i hus forsikret Nordhaug valpen gjennom Sparebank 1. Det Nordhaug ikke visste var at forsikringsselskapet har karantenetid på 20 dager på sine forsikringer, og Ailos forsikring var derfor bestilt for sent.

- Vi har karantenetid fordi forsikringstaker ikke kan vente til hunden har vist tegn til sykdom eller lidelse før man tegner forsikring, sier kommunikasjonsdirektør Christian Brosstad i Sparebank 1 Gruppen AS.

Forsikringen gjelder heller ikke kroniske lidelser, sykdom, svakheter eller feil som dyret hadde da forsikringen trådte i kraft.

- At forsikringen ikke gjelder Ailo er vanskelig å forstå. Dette er en lidelse som ingen kan gjette seg til, den vises kun på røntgen, ellers er jo valpen frisk, sier Nordhaug, som oppfordrer andre dyreeiere til å sjekke forsikringsvilkårene sine.

Innsamlingsaksjon

Han har foreløpig brukt 4 500 kroner hos veterinær og må regne med å betale omtrent 25 000 kroner for operasjon. Onsdag startet han facebookgruppen «Redd Ailo» for å samle inn penger til den livsnødvendige operasjonen.

- Dette er vårt siste håp for å redde livet hans, sier Nordhaug.

Nå har penger fra dyreelskere begynt å rulle inn. Det er allerede kommet inn så mange penger at operasjonen er bestilt.

- Tirsdag 8. september skal Ailo være i Oslo for å bli operert av to dyktige kirurger ved Veterinærhøgskolen, sier Nordhaug.

Ida Winsnes Undlien ved Melhus dyreklinikk. Foto: Privat
Matfar Kristian Nordhaug forteller at valpen Ailo er en energisk og glad gutt til tross for en medfødt defekt på hjertet. Foto: Leikny Havik Skjærseth