10. september går startskuddet for årets rypejakt, men i år er det ikke alle jegerne i Røros som får skyte fugl i sin egen kommune.

Statskog, Røros fjellstyre og Feragen fjellstyre freder rype og skogsfugl denne sesongen. Aursunden fjellstyre har valgt å tillate rypejakt kun i ti dager.

- Vemodig

Årsaken er at rypetellingen avdekket at det var svært lav kyllingproduksjon. Våren og forsommeren har vært vanskelig for fuglearter som bruker insekter for å fôre kyllingene sine.

Naturforvalter Hans Iver Kojedal i Røros kommune opplyser at det er noen private grunneiere som vil gi jegerne mulighet til å skyte fugl, men det er stadig flere private grunneierlag som har varslet fredning av rype og skogsfugl.

- Det er første gang et så drastisk tiltak som fredning har vært brukt i Røros kommune. Vi har aldri fredet i så stort omfang tidligere. Det er vemodig at det blir så lite rype i fjellet, og at det står såpass dårlig til, sier han.

- Sterke tradisjoner

Det har vært svarte år for rypebestanden tidligere, og Kojedal er usikker på om det blir flere sesonger med fredning.

- Bestanden svinger veldig, og vi må bare ta et skritt av gangen. I år har det vært veldig dårlig kyllingproduksjon, og det får konsekvenser, sier han.

Røros kommune har sterke tradisjoner for rypejakt, og en stor del av kommunens jegere er glad i denne formen for jakt.

- Det betyr mye for mange, men jeg tror de vil ta dette med fatning, sier han.

I forrige uke ble det kjent at det heller ikke blir rypejakt på statsgrunn i Oppdal. Kvikne fjellstyre har innstilt på fredning. I Folldal ble det også vedtatt fredning. Kojedal opplyser at også Os har tatt samme beslutning.

Følg Adresseavisen på Instagram

Lik adressa.no på Facebook

Følg Adresseavisen på Twitter

Naturforvalter Hans Iver Kojedal i Røros kommune forteller om et svart år for produksjonen av kyllinger. Foto: Frank Skaufel