På starten av året mistet 15 år gamle Julie Korsnes bestemor og farfar. Bestemoren bodde på helsesenteret i Bjugn, og fikk jevnlig besøk av barnebarnet.

- Jeg snakket mye med henne. Det var så fint å bare kunne gå til henne og være der en halvtime. Vi spilte blant annet ludo, sier hun.

Disse besøkene var svært kjærkomne for både bestemor og Julie. Dødsfallet fikk henne til å tenke på situasjonen til de eldre.

- Det skal så lite til for å glede andre. Jeg vet at hun satte pris på at jeg tok turen, sier hun.

- Jeg synes det er viktig at de eldre får en bra slutt, legger 15-åringen til.

Etterlyser på Facebook

Farfaren bodde på Hitra, hvor farmoren til Julie fremdeles bor.

- Det blir litt langt å dra dit hele tiden, sier Julie, som bor i Botngård.

I det siste har det vært mye snakk i media om eldreomsorg, spesielt med tanke på det forestående valget.

- Det er mye snakk i media om at de som jobber i helsevesenet ikke rekker å gjøre så mye annet enn det nødvendige. De har ikke tid til å snakke med hver enkelt pasient. Jeg synes det er veldig koselig å være sammen med eldre folk, sier Julie.

Hun la derfor ut en annonse på Facebook-gruppen «Kjøpe, selge, gi bort, leie, leie bort, bytte ... Ørland/ Bjugn kommune» hvor hun etterlyser eldre som hun kan være fritidsvenn med.

Kan handle og spille ludo

Julie skriver blant annet:

«Jeg kan godt komme å spille ludo, kortspill, lage og/el spise kveldsmat, gå tur (om den/de eldre er i stand til det), komme med en blomsterbukett i ny og ne, dele latter og glede. Jeg kan også gjøre nødvendigheter som handle inn, gå ut med søpla, ta oppvasken, vaske klær/henge opp klær osv. Jeg hadde selv en bestemor på helsesenteret i Bjugn som jeg vet satt sånn pris på bare et lite besøk, bare en halvtime kunne glede så mye. Derfor vil jeg glede noen som kanskje ikke har så mange rundt seg, eller som ikke får så mye besøk. Jeg gjør dette da selvfølgelig gratis og på mitt eget initiativ.»

Torsdag ettermiddag hadde denne oppdateringen fått 860 «likes» og 90 kommentarer. En skriver: «Du er sannelig ei flott jente med et stort hjerte». En annen skriver: «Fantastisk! Dette var rørende og hjertevarmt langt inn i sjelen».

Siden hun er ungdomsskoleelev må aktiviteter og besøk begrenses til kveld og helger.

- Kanskje jeg kan besøke eller finne på noe med en eldre person én til to ganger i uka. Jeg har fått mange positive tilbakemeldinger, og det er noen som nevner besteforeldre som jeg kan besøke. På mandag skal jeg i møte med helsesenteret som ville snakke om hva jeg kunne bidra med, sier hun.

Hun understreker at dersom det blir flere henvendelser, så vil hun prioritere eldre som er ensomme fremfor de som har en del familie på Fosen.

- Kjempeflott

Nestleder Julia Kvamsøe i Livsglede for eldre Trondheim applauderer initiativet til Julie.

- Jeg synes det er kjempeflott at unge viser engasjement. Det trenger absolutt ikke å være gjennom en forening eller stiftelse, sier hun.

Hun foreslår at privatpersoner som ønsker å hjelpe de eldre kan høre med både sykehjem og hjemmesykepleien i sin kommune.

- Det er mange som sitter og er ensomme i sin egen bolig, sier hun.

- Stort behov

Stiftelsen Livsglede for Eldre (LFE) ble opprettet i 2006 av sykepleierstudenter som ville gjøre mer mulig i eldreomsorgen. Stiftelsen Livsglede for Eldre er en sosial velferdsorganisasjon som arbeider for at alle eldre skal ha en god og meningsfull hverdag.

- Vi møter utrolig mange begeistrede og fornøyde pasienter og ansatte. Vi har ett arrangement i måneden, og for eksempel på grillfesten i sommer var det 250 eldre, sier Kvamsøe.

Blant årets arrangement i Trondheim har de eldre fått deltatt på Ladehammerfestivalen, påskefest og hundekjøring. Foreløpig gjelder Livsglede for eldre kun for beboere på sykehjem.

- Behovet er stort og de eldre setter pris på det vi gjør. Dersom du ønsker å bidra, kan du for eksempel være med som ledsager til en bestemt person på arrangement, forteller Kvamsøe.

Vil spre glede til eldre

Under Uka-15 vil den tradisjonelle Ukehjelpen sette studenter og eldre i kontakt med hverandre.

- Med Ukehjelpen ønsker vi at flest mulig skal føle seg inkludert i festivalen, og målet er at Uka skal være noe alle kan ta del i. Uavhengig av alder og funksjonsevne, sier Kjersti Dahle Hetland som er ansvarlig for Ukehjelpen i Uka-15.

Hun mener det er en fin mulighet for studenter å gi noe tilbake til byen de bor i.

- Flere av Ukehjelpens arrangementer i år innebærer at studenter og eldre får muligheten til å tilbringe tid sammen. Vi ønsker å kunne spre glede, og varme i hverdagen, fortsetter hun.

Ukesjef Gjertrud Holde Kjøstolfsen forteller at Ukehjelpen har vært en del av festivalen i Trondheim siden 1989.

- Dette er noe av det jeg er ekstra stolt over at vi har på programmet. Et av mine favorittarrangement er «Dansekveld med eldre». Det er fantastisk å se eldre svinge seg i dansen og mimre om studenttiden. Det er artig å oppleve forskjellen mellom å danse med en i 20-årene og en over 80. Det er det ikke hver dag man får, sier hun.

SE OGSÅ: Ansatte i eldreomsorgen i Trondheim har varslet om 1781 alvorlige hendelser de siste to årene

Kunne du tenke deg å tipse Julie Korsnes om en eldre person i Bjugn som kanskje vil bli hennes fritidsvenn, så kan du ta kontakt med henne på e-post: julie04@live.no .

Julie var veldig glad i å besøke bestemoren sin på helsesenteret i Bjugn. Foto: PRIVAT