- Jeg ble ganske satt ut da bildet ble så bra mottatt, jeg hadde aldri forventet en andreplass. Jeg var godt fornøyd med å være «shortlistet». Det er et ganske trangt nåløye for det og, skriver Kolbein Svensson i en e-post til Adresseavisen.

I forrige uke fikk Svensson, som er bosatt i Orkanger, andreplass i en internasjonal fotokonkurranse arrangert av Royal Observatory i London, i samarbeid med BBCs magasin «Sky at night».

Les også: - Jeg er gutten på bildet

«Boost» i selvtilliten

Om lag 2 700 bilder tatt av nesten 700 fotografer fra 59 ulike land konkurrerte i åtte hovedkategorier. Kun 138 bilder gikk til finalerundene. I hver av de åtte kategoriene ble de tre beste premiert. Svensson fikk andreplass i kategorien «Nordlys».

- Dette betyr at det er verdt det å stå ute på natta i kulda og fotografere. Det gir en «boost» i selvtilliten, sier Svensson.

Det premierte bildet er tatt på Hitra, rett sør for Kvenvær, den 21. april 2014.

- Det var meldt bra nordlys den kvelden, men problemet i april i Midt-Norge er at kveldene blir lysere, og det blir verre å ta nattbilder. Det tok en stund før nordlyset kom, men rett etter halv ett begynte showet. Jeg var heldig og fikk med en stripe sollys nederst, som gjør bildet mer originalt, sier Svensson.

For dem som er interesserte i kamerainnstillinger, er bildet tatt med et Nikon d7000-kamera med 11 mm brennvidde, Iso på 1250 og ti sekunders eksponering.

- Fysikk i aksjon

BBC har skrevet om konkurransen på sin nettside. Der sier den ene dommeren, Marek Kukula, at det er fargene i bildet og hvordan de ligger ved siden av hverandre i høyden han blir imponert av.

- Det grønne kommer fra oksygen, og rødt og blått kommer fra en blanding av oksygen og nitrogen. Det er fysikk i aksjon, sier Kukula.

Kolbein Svensson vil fortsette å ta bilder av nordlyset, men utvider nå horisonten – bokstavelig talt.

- Jeg har kjøpt meg et teleskop og har lyst til å ta bilder av stjerner, planeter og lignende. Verdensrommet er fascinerende, sier han.

Kolbein Svensson fikk andreplass i Nordlyskategorien. Bildet er tatt under premieutdelingen i London. Foto: Privat