Mandag kveld rykket politiet ut til afghanske Nilofer Naseris leilighet like utenfor Melhus sentrum. Inne i leiligheten fant de henne drept. Det var ikke første gang politiet rykket ut til boligen.

- 29. juni fikk en patrulje melding om å kjøre til huset i Kuhaugen i Melhus. Etter oppdraget skrev politiet en anmeldelse mot den nå drapssiktede mannen, kodet som legemsfornærmelse og trusler, sier påtaleleder ved Sør-Trøndelag politidistrikt, Per Morten Brobakke.

Konfliktrådet fikk saken

Saken ble etterforsket ved Melhus lensmannskontor. Den drapssiktede mannen, også han fra Afghanistan, hadde ikke status som siktet i saken og politiet snakket ikke med mannen.

- Det ble gjort avhør av fornærmede i saken, men ikke av den nå drapssiktede mannen. Saken ble henlagt på bakgrunn av bevisets stilling og oversendt som sivil sak til konfliktrådsbehandling i september. Saken ligger der til behandling, sier Brobakke.

- Hvorfor ble ikke 27-åringen avhørt?

- Det at han ikke ble avhørt er en av grunnene til at vi har oversendt denne saken til Spesialenheten for politisaker. Så får de vurdere om dette var kritikkverdig av politiet, sier Brobakke.

Ville skilles

Politiet fant likevel vold og trusselsaken så alvorlig at de utstyrte Naseri med voldsalarm.

- Hun fikk utlevert voldsalarmen i slutten av august som følge av trusselsaken fra juni. Denne ble bestilt etter at hun var avhørt i juli, sier Anders Sunde-Eidem, seksjonsleder for etterforskning ved Sør-Trøndelag politidistrikt.

Fredag i forrige uke var Naseri i kontakt med politiet igjen. Hun dro til lensmannskontoret på Melhus for å anmelde sin ektemann, som hun ville skilles fra etter vel seks års ekteskap.

- Anmeldelsen ble ikke fullført. Derfor møtte fornærmede opp på lensmannskontoret på nytt mandag for å ferdigstille anmeldelsen. Hun anmeldte mannen for trusler. Det gikk konkret på at han var motvillig til å skille seg fra henne, og hun var usikker på hva han var i stand til å gjøre med henne, sier Sunde-Eidem.

Drapssiktet ringte broren

Senere på mandag skal en av brødrene til Naseri ha mottatt en dramatisk telefon fra den nå drapssiktede mannen.

- Siktede skal ha ringt en av brødrene til fornærmede og fortalt at han hadde gjort noe med henne, sier Sunde-Eidem til Adresseavisen.

Flere familiemedlemmer dro da til leiligheten, hvor 27-åringen ble funnet drept. Voldsalarmen var ikke utløst og den siktede hadde forlatt stedet. Både naboer og familiemedlemmer kontaktet politiet. Første melding om saken mottok politiet klokken 20.57. Vel 20 minutter senere ble den nå drapssiktede mannen pågrepet i Melhus sentrum. Med seg i bilen hadde han parets felles barn (2). Siktede ble pågrepet uten dramatikk og barnet ble tatt hånd om av barnevernet.

Den pågrepne 27-åringen er siktet for forsettlig drap og vil bli fremstilt for varetektsfengsling i Sør-Trøndelag tingrett onsdag. Han ble avhørt av politiet tirsdag kveld, og avhøret ble avsluttet 20.15. I avhøret forklarte den siktede at han var i et basketak med Naseri.

- Da han kom dit, for å hente deres felles sønn, oppsto et basketak mellom han og avdøde. Han mener at det var hun som startet basketaket, sier den siktedes forsvarer Tore Angen.

Siktedede har forklart at Naseri var i live da han forlot stedet.

- I ettertid ser han at hun åpenbart var meget hardt skadet. Han hadde ingen tanker om å skade henne eller ta livet av henne. Han opplever at det har oppstått en forferdelig situasjon, sier Angen.

- Har han sagt noe om våpen?

- Han har forklart at det var en kniv inne i bildet, en kniv som ikke var hans, sier Angen.

Hans klient har ikke tatt stilling til siktelsen, men han aksepterer fengsling slik at politiet får etterforsket saken.

Tilbudt krisesenterplass

Under en pressekonferanse på politihuset i Trondheim, opplyste Marit Fostervold, konstituert politimester i Sør-Trøndelag, at Naseri ble tilbudt krisesenterplass i forbindelse med den siste anmeldelsen ved Melhus lensmannskontor.

- Den nå avdøde kvinnen ble tilbudt beskyttelse med mulig opphold ved krisesenter. Det var ikke et ønske fra henne, opplyser Fostervold.

- Hvorfor har dere varslet Spesialenheten om denne saken?

- Noe annet ville ikke ha vært godt politiarbeid. Vi er kjent med at avdøde ble utsatt for trusler før drapshandlingen. Da er det viktig for oss å være etterrettelige og få undersøkt om vi har gjort en god nok jobb på et tidlig stadium av denne saken. Dette er en meget alvorlig sak, sier Fostervold.

Politiet hadde tirsdag ikke funnet noe drapsvåpen etter drapet.

- Derfor blir resultatet fra obduksjonen viktig for å kunne si noe om hvilken gjenstand som kan ha vært brukt, sier Fostervold.

Den drepte 27-åringen ble obdusert ved St. Olavs Hospital tirsdag. Den foreløpige obduksjonsrapporten er ventet i løpet av onsdag.

Kriseteamet i Melhus kommune tar seg av flere personer.

Naboer betegner nabolaget som stille og rolig, og har sagt til Adresseavisen at de er sjokkert over det som har skjedd.

Også det afghanske miljøet betegner familien til kvinnen som rolige og hyggelige mennesker.

Spesialenheten vurderer å etterforske

Leder av etterforskningsavdelingen for Spesialenheten for politisaker i Midt-Norge, Halvor Hjelm-Hansen, opplyser at de har opprettet sak, etter å ha blitt orientert av Sør-Trøndelag politidistrikt tirsdag.

- Spesialenheten er gjort kjent med at det forut for den aktuelle hendelsen mandag kveld har vært saksforhold hos politiet som har involvert den avdøde og den nå siktede personen. Vi er i ferd med å gå gjennom det materialet vi har fått og følger opp dette i dagene som kommer. Det er ikke besluttet etterforskning per i dag. Vi prøver å få gjort en rask vurdering av om dette skal etterforskes, sier Hjelm-Hansen.

Iren Sørfjordmo, leder av konfliktrådet i Sør-Trøndelag, sier til Adresseavisen at de mottok saken fra politiet den 15. september. På bakgrunn av dette hadde konfliktrådet forsamtale med den nå avdøde kvinnen 18. september.

- Men 21. september kontaktet kvinnen oss, og sa hun ikke ville møte mannen i et direkte dialogmøte. I og med at mannen allerede var kontaktet valgte vi å ha en forsamtale med ham med tolk til stede 25. september, sier hun.

Ettersom kvinnen trakk sitt samtykke og ikke ville møte mannen til samtale, ble det avtalt at hun skulle til et avsluttende møte med konfliktrådet tirsdag.

- Det er helt vanlig prosedyre med en slik samtale hvor vi blant annet informerer om at saken returneres politiet. Men dessverre fikk vi aldri gjennomført denne samtalen grunnet det tragiske som skjedde, sier Sørfjordmo.

Åsted: Den drepte Nilofer Naseri (27) bæres her ut fra åstedet på Melhus natt til tirsdag. Det er hennes ektemann som er siktet for drapet. Avdøde ville skilles fra mannen, og anmeldte ham for trusler samme dag som hun ble drept. Foto: Joakim Slettebak Wangen