Trondheims varaordfører, Knut Fagerbakke, fikk i går beskjed om at næringslivet får slippe til på Torgård Foto: GLEN MUSK

Dermed har en langvarig og for Trondheim viktig sak fått en avslutning. Varaordfører Knut Fagerbakke (SV) som har engasjert seg sterkt for frigjøring av Torgård, er svært tilfreds.

- Også i en miljøsammenheng er Torgård velegnet. CO{-2}-beregninger viser at det blir færre kjørte kilometer og mindre utslipp ved å plassere bedrifter med stort transportbehov på Torgård, sett opp mot lokalisering i Melhus, Malvik eller Klæbu. Det er Sintef som har gjort disse beregningene, sier Fagerbakke.

Tett kontakt

Varaordføreren har hatt tett kontakt med sine partivenner i Miljøverndepartementet om denne saken, som har vært en nøtt for regjeringen. Jordvernet har stått sentralt i diskusjonene mellom

Landbruks- og Miljøverndepartementet. Fylkeslandbruksstyret sa i en tidlig fase ok til bruk av Torgård, men Fylkesmannen og Statens Landbruksforvaltning sa nei. Dermed ble det Erik Solheims ansvar nok en gang å løse en arealkonflikt i Trondheim. Som på Myra på Byåsen har SV-statsråden kommet sine SV-venner i Trondheim i møte.

250 dekar

Solheim åpner i første omgang 250 dekar av det 400 dekar store området på Torgård. Det mener han vil kunne dekke behovet for næringsarealer inntil en interkommunal plan for nye næringsområder foreligger. Arbeidet er i gang, og en plan er ventet om et års tid.

- Da regner jeg med at vi vil få tilgang til de resterende 150 målene, sier Fagerbakke.

Han ser sakens utfall som et kompromiss der Granås frigis til boligformål, mens Utleir ikke blir det. Solheims begrunnelse er at å bygge ut Granås kan ses som et ledd i videreføring av fortettingspolitikken. Utleir, derimot, anser han som en «reell utvidelse av eksisterende bydel». Derfor må landbruksinteressene gå foran.

Bedrifter venter

Fagerbakke sier flere bedrifter venter på å få slippe til på Torgård.

- Det passer fint å få området åpnet nå, finanskrisen tatt i betraktning. Disse bedriftene er i stand til å etablere seg raskt, slik at vi kan møte tilbakeslaget i bygg og anlegg samtidig som næringslivet for øvrig får et løft. Trygve Bragstad, næringspolitisk talsmann i Næringsforening i Trondheim, er omtrent like fornøyd.

- Løsningen er grei, og den gir oss enda et signal om at en regional arealplan er viktig å få frem. Men planen vil ikke legge opp til noen bred nedbygging av dyrket jord, verken i Trondheim eller nabokommunene.

Også Bragstad regner med tilgang til at de resterende målene på Torgård senere.

- Det er en grei pris å betale med tanke på et totalt avslag. Dette ville vært katastrofalt for Trondheim. Det er Heimdal Gruppen som har hånd om de to områdene disponert for bolig. Nå blir det bare bygging på ett av dem.

Fornøyd

- Vi er som lokal bedrift svært tilfreds med departementets beslutning når det gjelder Torgård. Og vi er veldig komfortable med å få slippe til på Granås. Ikke minst fordi vi her legger opp til en miljøriktig utbygging, blant annet finansiert med EU-midler. For oss begynte det nå å haste litt, sier konserndirektør Ellen Tveit Klingenberg (bildet) i Heimdal Gruppen.

Hun regner med at det kan bli mellom 300 og 400 boliger på ca. 80 dekar på Granås.Klingenberg tror boliger med lavt energiforbruk vil være interessante, selv i et skrantende boligmarked.

- Vi føler Granås er et riktig og viktig prosjekt nå, sier hun.

Klingenberg beklager at Heimdal ikke får fortsette utbyggingen på Utleir. Her var planen å bygge omkring 300 boliger i samarbeid med Trondheim kommune.

- Vi har hatt en tett dialog med idretten om bane og friidrettshall på Utleir. Nå blir det usikkert hva som skjer med denne delen av prosjektet

Trondheims varaordfører, Knut Fagerbakke, fikk i går beskjed om at næringslivet får slippe til på Torgård Foto: GLEN MUSK