Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
  • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
  • Send epost til 07200@adresseavisen.no
  • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden / Nyheter / Sør-Trøndelag

- Uheldig for elevene

(Foto: Privat)

Foto: Privat

- Uheldig for elevene

Ungdomspolitiker tror elever vil slite uten egen karakter i nynorsk

Fortsatt alvorlig for skadd kvinne

Én kvinne omkom i ulykken på E39 i Melhus.

Slutt for Viking i Trøndelag

Trekker seg ut av felleskjeden og fortsetter som selvstendig bergingsstasjon for Midt-Norge.

Suste forbi politiet i 88 km/t i 60-sonen

To menn mistet førerkortet etter laserkontroll i Trondheim.

Utforkjøring ved Kotsøy

Bilen snurret og tok med seg flaggstang og vegetasjon. Kvinnelig passasjer lettere skadd.

Kvinne omkom etter ulykke på E39

En bil og et vogntog krasjet på E39 ved Øysand torsdag formiddag. Føreren, en kvinne i 60-årene fra Malvik omkom. En annen kvinne er alvorlig skadd.

Disse fuglene er uønsket i Trøndelag

Svein Nic. Norberg synes likevel møtet med den flotte svanen var kjempebra.

(Foto: Privat)

Foto: Privat

Saken oppdateres Last inn siden på nytt

- Det å slå sammen karakterene i hovedmål og sidemål er mest for å gjøre det enklere for lærerne. Det gjør ikke faget mindre omfattende for elevene, sier ungdomskandidat til fylkestinget, Siri Holm Lønseth (24) fra Unge Høyre.

Vil fjerne egen karakter i sidemål

Bakgrunnen for uttalelsen grunner i forslaget til Fylkestinget om å fjerne egen karakter i sidemål i videregående skole i Sør-Trøndelag.

- Vi mener at lærerne gjennom dette får bedre tid til å undervise og hjelpe den enkelte med å oppnå læremålene, i stedet for at tiden går vekk til å skaffe grunnlag for tre forskjellige karakterer i det som egentlig er et fag, sier Arbeiderpartiets Karianne Tung, leder for Komite for Opplæring i Sør-Trøndelag Fylkeskommune.

- Får dårligere vurdering

Lønseth tror dette er en dårligere løsning enn dagens karaktersystem. Høyre mener at det er unødvendig å lære to språk som nesten er likedan, og ønsker sidemål som valgfag.

- Ved å slå sammen karakterene vil de som sliter fortsatt være nødt til å lære sidemål. Elevene blir sittende i samme situasjon og lærerne skal bruke mindre tid på å vurdere elevene. Dette er uheldig, sier Lønseth.

Ungdomspolitikeren tror det å gjøre sidemål til valgfag, gir de som har lyst muligheten til å lære sidemål ordentlig.

Forsvarer sidemål

Noregs Mållag forsvarer egen karakter i sidemål og har tidligere uttalt at man i stedet bør vurdere andre tiltak. De er imot Høyres forslag om å gjøre sidemål til et valgfag.

- Det gjøres allerede forsøk på en karakter i norskfaget og det er ingen grunn til at man skal gjøre flere forsøk på akkurat det. Jeg merker meg imidlertid en vilje fra politikerne i Sør-Trøndelag om å gjøre det samlede norskfaget bedre, og det synes jeg er veldig positivt. Langt mer positivt enn i Oslo, hvor Byrådet vil ha valgfritt sidemål, sier Håvard Øvregård, leder i Noregs Mållag.

Høyre erkjenner at sidemål har er en viktig del av den norske kulturarven, men at det bør være opp til elevene å selv velge hvilken målform de vil lære.

Les også: Elevene trenger fortsatt nynorsk

Vis kommentarer

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Disqus