I dag ga fylkesmannen i Sør-Trøndelag tillatelse til å skyte en ulv som har revet to sau og fire lam i Agdenes kommune.

- Med bakgrunn i en helhetlig vurdering av situasjonen, anser Fylkesmannen at det ikke foreligger annen tilfredsstillende løsning i det aktuelle området enn felling av ulven. Fylkesmannen gir tillatelse til felling av en ulv, skriver fylkesmannen på sine nettsider.

– Rovdyret drepte effektivt

Ifølge rovviltkontakt Geir H. Ingdal i Statens Naturoppsyn har dyret som drepte de seks sauene vært dødelig effektiv.

Ingdal hadde med seg tre kolleger da han skulle undersøke sauekadavrene i området Nonsheia vest for Ingdal i Agdenes kommune.

– Disse sakene er ganske kontroversielle. For å være så sikre som mulig på at vi kommer frem til riktig gjerningsdyr, er det best å være flere, sier Ingdal.

Ved å legge sammen alle indisiene har de fire ekspertene kommet frem til at det er ulv som står bak sauedrapene.

– Vi kan aldri være hundre prosent sikker, men vi kan ikke se at det kan ha vært noe annet enn ulv.

– Hva gjør at dere mener det er ulv som står bak?

– Det er flere indisier. De seks kadavrene lå nær hverandre og bittene var gjennomført på en veldig effektiv måte. Rovdyret har gått løs på sauenes rygg, bryst, nakke og hals.  De to største sauene var blitt bitt rett i hodet. Dyrets tenner har gått rett gjennom kraniet. Det ble funnet noe hår på åstedet også. Dette har vi sendt inn til analyse, men vi er veldig usikre på om hårene kan knyttes til gjerningsdyret, sier Ingdal.

Han opplyser at ekspertene fra Statens Naturoppsyn også fant fotavtrykk (se bildet) etter et stort hundedyr.

– Sporene kunne kanskje ha tilhørt en stor hund, men det som taler mot en slik teori er at dyret som drepte sauene har prøvd å skjule kadavrene. Hunder har ikke et slikt handlingsmønster, sier rovviltkontakten.

Savner 22 dyr

Skaden ble oppdaget etter at det gikk «alarm» på en radiobjelle i området. De dokumenterte skaden beskrives av lokalt SNO som fersk. Alarmen fra radiobjella tyder også på at skaden er fersk. Sauene ble trolig drept av ulven natt til 26.juni.

Men sauebonden Torstein Tøndel frykter at alle rovene ikke er funnet.

- Jeg savner to søyer og 20 lam. En av de to søyene har en radiobjelle hvor alarmen har gått. Men jeg har ikke klart å lokalisere denne ennå, sier Torstein Tøndel.

Han hadde en tung dag i går.

- Det er den tristeste dagen jeg har opplevd som bonde. Man mister litt gnisten og lysten. Det er trasig å gå  lete etter kadaver på dyr man har stelt og tatt vare på hele våren. Man legger ned mye tid. Ulv er et rovdyr vi ikke ønsker her. Skal det fortsatt være beitedrift i området kan vi ikke ha så mange rovdyr som vi har. Jeg vil tro denne ulven er et streifdyr, men vi har problemer med jerv, gaupe og ørn - og nå også ulven. Nå er det nok.

Fagkonsulent for landbruk i Agdenes kommune, Knut Torgeir Bolsø, er ikke overrasket over at ulven har revet sau i kommunen.

Oppretter jaktlag

- Det har vært rolig med ulv her siden 2001, da ulv rev ganske mye sau her på sammen tiden av året. Men ulven flytter seg fort. Man trenger ikke å bli overrasket over at det dukker opp store rovdyr i kommunen. Det begynner å bli mer vanlig, sier Bolsø til adressa.no.

Det var ved 18-tiden onsdag kveld ennå ikke rukket å opprette noe jaktlag i kommunen.

- Det jobbes med å ordne et fellingslag. Så må vi se an utviklingen. Men det må skje noe konkret før jakt blir iverksatt. Man trenger ferske tips om observasjoner eller ferske rov, sier Bolsø til adressa.no.

Fellingstillatelsen gjelder en uke fra og med 27. juni til og med 3. juli.

Dette bildet viser poteavtrykk fra ulven. Foto: SNO / G. H. Ingdal