- Dersom vi fjerner tabuet rundt at noen menn har drapstanker ved samlivsbrudd, og fanger dem opp før de blir desperate, kan vi hinder drap på kvinner.

- Det vil også redde menn fra å begå drap, mener drapsforsker Vibeke Ottesen.

I Sør-Trøndelag politidistrikt er det registrert fire partnerdrap de siste ti årene, mens i Nord-Trøndelag har det vært ett tilfelle. Ottesen og andre sentrale voldsforskere tror bedre forskning på partnerdrap i Norge på sikt kan redusere antall alvorlige hendelser. Ekspertene mener mer kartlegging av risikofaktorer og nye forebyggende tiltak blir viktig i kampen mot vold i nære relasjoner.

Skrinla kartleggingen

I 2008 vedtok regjeringen å forske på partnerdrap. To prosjekter ble prioritert og lagt til Kompetansesenteret for sikkerhets-, fengsels- og rettspsykiatri ved Oslo universitetssykehus. Fire år senere er ingen av prosjektene realisert.

Forsker og kriminolog Vibeke Ottesen ønsket, i tråd med regjeringens vedtak, å granske samtlige partnerdrap i perioden 1980 til 2009. Personvernombudet ved Oslo universitetssykehus satte imidlertid en stopper for forskningsprosjektet. Ombudet mente samfunnsnytten ved forskningen ikke veide opp for personvernulempen studien medfører den enkelte domfelte.

- Behovet for forskning på partnerdrap er overmodent. Dette er blant de mest alvorlige lovbruddene i samfunnet, og det finnes ingen forskning på området i Norge, konstaterer Ottesen.

Sjalusi og makt

Ifølge Kripos drapsoversikt har 45 kvinner blitt drept av ektefellen eller samboeren sin fra 2002 til 2011. 19 kvinner ble drept av sin tidligere partner etter et samlivsbrudd. Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk ved Politihøgskolen mener det er to hovedårsaker til at menn dreper partneren sin: sjalusi og kontroll.

- Sjalusi er følelsesrelatert, mens kontroll og makt oftest er motiv når kvinnen vil ut av forholdet. Om relasjonen har vært preget av vold tidligere, er et samlivsbrudd en høyrisikoperiode for partnerdrap, forklarer Bjørnebekk.

Voldsforskeren har i vår jobbet med blant andre Vibeke Ottesen i en arbeidsgruppe som på oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet har sett på mulighetene for å opprette en permanent forskningsordning på drap i Norge.

-Her vil i så fall partnerdrap komme inn som en egen kategori. Forslaget vårt er nå oversendt til departementet. Tanken er å ha forskere som henter inn data og opplysninger fra hver enkelt drapssak for å finne nye forebyggende tiltak. Et tiltak som er prøvd ut i andre land, og som kan være aktuelt også i Norge, er voldsalarm for gjerningsmennene, sier hun.

Vil skreddersy tilbud

Kripos drapsoversikt fra 2002 til 2011 viser at det i 55 av 64 partnerdrapsaker var mannlig gjerningsmann. Drapsforsker Ottesen mener kartlegging av drap i nære relasjoner vil gi kriseteam, politiet, politikere og barnevern råd om hvordan de kan hindre at menn begår drap.

-Menn som er i en enorm krise i livet når de mister sin partner, kan gå alene med drapstanker over tid. Da kan drap og eventuelt selvdrap blir en realitet, sier drapsforskeren.

Ottesen påpeker at forskning kan kartlegge om det er spesielle grupper som er sårbare for drap, både som ofre og gjerningsmenn. Hun etterspør et lavterskeltilbud for menn med drapstanker.

- Det er alvorlig og farlig at vi ikke får forskningsresultater som kan gjøre det mulig å skreddersy tiltak til de som er i sårbare situasjoner, og at Oslo universitetssykehus ikke ser samfunnsnytten av dette. De tar ikke på alvor at kvinner blir drept.