Ivrig soppesanker Else Landsem i Steinkjer forteller at hun har sett de første kantarellene for året i sin egen hage.

- Den er nok på vei, og det samme gjelder kremlene, sier hun. I fjor var kantarellen ekstra tidlig ute, mens i år er det nok mer normalt.

- Det er avhengig av fuktigheten. Er det jevnt med fukt så dukker den opp, sier Landsem.

Kantarellen er aller best tidlig i sesongen ifølge Landsem.

- Da er den fast, fin og delikat, sier hun, og nevner blant annet Ogndal og Beitstad som gode sopplasser.

Ikke bare er den populære matsoppen gratis dersom du plukker den selv, det er også stor forskjell i kvalitet mener Landsem.

- Kantarellen man plukker selv er mye bedre, og det er mye dårlig importert kantarell i butikkene.  Jeg mistenker at de har ligget både sju og fjorten dager. Da er det mye bedre med fersk sopp, sier hun, og synes også det er unødvendig med import av soppen.

Sjelden steinsopp

Selv om det er en høy gjennomsnittsalder på sopplukkere er det likevel håp for at fremtidige generasjoner skal finne frem soppkurven.

- Jeg synes det virker som om det er en del studenter som deltar på våre soppturer, og det er jo positivt, mener Landsem.

Blant andre sopper man kan finne i Trøndelag trekker hun frem både steinsppp, furumatriske og granmatriske.

Steinsoppen er artig å finne. Den er veldig god, men det er sjelden gode steinsopp-år i Trøndelag. Den blir ofte angrepet av rørsoppsnylter og da råtner den fort, sier hun.

Marthe Gjestland i Trondheim sopp- og nyttevekstforening mener også at kantarellene og piggsoppene er like rundt hjørnet.

- Det har nok vært litt kaldt, men det kommer nok. Jeg har vært en del ute i marka, og har ikke funnet så mye ennå, sier hun.

Mens du venter på soppen kan du heller smake på blåbæra råder Gjestland.

- Det har vært noen dårlige blåbærår, men i år er de gode, sier hun.

Soppkurs for innvandrere

Om tre uker starter foreningen de første soppkursene.

- Soppkontrollene begynner allerede 19. august ved Baklia, opplyser Gjestland.

Dersom du vil ha noen tips når det gjelder kantarell-steder i Bymarka, er det gjerne Estenstadmarka, Jonsvatnet og sør i Bymarka som blir trukket frem som anbefalinger.

- Alle har jo sine steder og få vil fortelle. De første kantarellene kommer ofte langs en sti, sier hun.

Gjestland har i år planer om å få til et kurs for innvandrere.

- På Østlandet har det vært en del forgiftninger blant folk med annen kulturell bakgrunn og derfor er det viktig å lære dem forskjellen på matsopp og giftig sopp, understreker kursholder Gjestland.

Her har du fem oppskrifter med kantareller:

Hvitløksmarinert kantarell

Pasta med kantareller

Pai med kantarell

Toast med smørstekte kantareller

Kremet soppsuppe

Kantarellen kan du finne overalt i Trøndelag, men ikke nødvendigvis i så store mengder som her. Foto: ELSE LANDSEM
Else Landsem sverger til sopp fra skogen, og ikke fra butikken. Foto: ELSE LANDSEM