Dette var en av konklusjonene da et trettitalls deltakere fra hele Norden var samlet til seminar på Stokkøya Sjøsenter søndag og mandag. Prosjektet Bygda 2.0 og Ny Nordisk Mat, et program som ble opprettet av Nordisk ministerråd i 2006, arrangerte seminaret for å belyse hva som skal til for å styrke bosetting og aktivitet utenfor byene.

- Ildsjeler og idealister som flytter ut på landsbygda, holder ut i fem til sju år. Da orker de ikke lenger. Som regel er det mangelen på et tilfredsstillende sosialt liv som gjør at de reiser hjem, ble det sagt under seminaret.

Kjerneverdier

Diskusjonene ble avsluttet med en workshop der man forsøkte å finne ut hvilke faktorer som er avgjørende for hvor folk velger å bosette seg. Seminardeltakerne fikk se film der unge mennesker fra Sverige, Danmark og Norge fortalte hvilket liv de ser for seg i framtida.

Venner, familie og nærhet til skole, arbeid og andre viktige funksjoner er noe av det de unge legger vekt på når de skal velge bosted.

Den danske organisasjonspsykologen Kirsten Bertelsen ledet workshopen, der seminardeltakerne også fikk fortelle om hvorfor de har valgt å bo som de gjør.

Sosialt mangfold

Svarene de ga, viste at folk flytter dit de får det arbeidet de ønsker seg. Og hvis man ikke har familie, velger man helst et større sted, der det er mange mennesker å velge mellom, et sosialt mangfold og gode kulturtilbud.

Seminaret viste at nordiske bygder står overfor store utfordringer. Men Stokkøya Sjøsenter og Strandbaren er et eksempel på at det er fullt mulig å skape større aktivitet.

Modernisering av bygda

Prosjektet Bygda 2.0, som har sitt utgangspunkt i sjøsenteret, vil styrke virksomheten ytterligere. Bygda 2.0 var derfor en naturlig samarbeidspartner for Ny Nordisk Mat, som har som målsetning å skape større bevissthet om både matkultur og flere andre verdier i de nordiske landene.

Modernisering av nordiske landsbygder er et av det nordiske samarbeidsprosjektets målsetninger. Seminardeltakerne fra Island, Færøyene, Finland, Danmark, Sverige og Norge var enige om at aktiviteten ved Stokkøya Sjøsenter er et godt eksempel på hvordan en slik modernisering kan gjøres.