Hvis noen har sendt deg en lenke med et foredrag, er sjansen stor for at det var en video fra TED.com. Nettsiden som legger ut videoer hver uke er blitt en massiv suksess med millioner av seere på verdensbasis. Til sammen er de 18 minutter lange presentasjonene oversatt til 93 språk.

- Bør bli fast i kulturtilbudet

Nå har fenomenet kommet for første gang til Trondheim, og på torsdag skal TEDx arrangeres på Samfundet. X-en markerer at konferansen blir organisert uavhengig, men under lisens fra TED sentralt.

- Det startet med at jeg var veldig interessert i filmene på nettsiden. Jeg mener TED og TEDx-arrangementer er et viktig fora hvor man får spredt kunnskap og ideer samt knyttet bånd på tvers av fagfelt og kulturelle barrierer, sier leder og initiativtaker i TEDx Trondheim, Martin Hassel (34).

Han fryder seg over det han og de andre bidragsyterne har fått til. Da han fikk se at andre byer i Norge allerede har engasjert seg - tok han saken i egne hender.

- Jeg vil jobbe videre med å integrere konferansen i byens kulturtilbud i likhet med UKA og ISFIT, gjerne i samarbeid med studenter. De er i en læringsfase i livet og nysgjerrige på alt, det gjør dem naturlig tiltrukket til konseptet.

Han presiserer at TEDx er for alle, student eller ei.

- Eldstemann som har kjøpt billett er 70 år, forteller Hassel.

Nordmenn skal granskes

Årets tema heter "Outliers" og kaster lys på norsk kultur. Det skal settes spørsmålstegn ved hvorfor nordmenn skiller seg ut sammenlignet med resten av verden, og hvorfor man oppfordres til å ikke stå ut fra mengden.

Blant foredragsholderne er spaltist og stand-up-komiker Shabana Rehman Gaarder, polfarer Liv Arnesen og Tor Haugnes, som er kjent for sine uortodokse forelesningsmetoder på BI. I tillegg skal et knippe utenlandske personer fortelle om sine oppfatninger av Norge og nordmenn.

De som holder innlegg er som regel godt kjent med konseptet, og strekker seg langt for å kunne delta i Trondheim.

- Strenge retningslinjer for hva som er tillatt og den korte tiden, kombinert at man ikke får betalt er en del av pakken de godtar når de får tilbud om å holde et innlegg på et TEDx-arrangement. Det her er på en måte foredragsholdernes "Oscar". En unik mulighet å øve seg og kanskje bli oppdaget av TED internasjonalt, forteller Hassel.

Bryter barrierer

De fleste som har kjennskap til TED har det via foredragene på nettsiden, men de sosiale aspektene under selve konferansene er også viktig.

- Her man bygger nettverk, møter interessante, nysgjerrige, åpne og likesinnede mennesker som deler engasjementet for nye ideer og kunnskap. Det er gjennom dialog med andre man bryter ned de kulturelle og faglige skilleveggene som vanligvis omgir oss.

Han presiserer at man gjennom diskusjon får bearbeidet den nye kunnskapen og impulsene man har mottatt fra foredragsholderne.

- Siden nordmenn er litt sære og ikke er så glad i å prate med fremmende, så har vi laget navneskilt hvor man skriver ned tre temaer som man vil prate om. Det bør få samtalen i gang, sier Hassel.

Initiativtaker Martin Hassel vil spre kunnskap, ideer og knyttet bånd på tvers av fagfelt og kulturelle barrierer. Foto: Guochang Xu/TEDx Trondheim