NTNU-forskere har utviklet et kreftdrepende middel som har vist seg meget lovende i dyreforsøk. Nå forberedes utprøving på mennesker.

- Vi nærmer oss uttesting på mennesker, sier professor Marit Otterlei. Hun vil unngå å skape for store forhåpninger hos kreftpasienter, og sier det ennå vil gå år før en medisin kan være klar.

Utviklingen av er gjort i gruppen som jobber med DNA-reparasjon ved Institutt for kreftforskning og molekylærmedisin ved NTNU.

Les mer om kreftforskning og det nye kreftdrepende middelet i dagens utgave av Adresseavisen

Testet på laboratoriemus

Det nye middelet som er oppdaget er et peptid, en bit av et protein. Forskerne har gitt det navnet APIM og målsettingen er å starte utprøving på kreftpasienter i 2014.

APIM-peptidet er testet ut på kreftceller fra mennesker i laboratoriemus. Peptidet har vist seg virkningsfullt mot celler fra prostatakreft, beinmargskreft og leukemi. Forskningsgruppen har i tillegg gode resultater fra blærekreft i flere rotteforsøk.

APIM Therapeutics A/S er etablert for å utvikle peptidene frem til et legemiddel. 20 millioner er investert i selskapet, som er en avlegger fra NTNU miljøet.

Videoer i serien «Livet med kreft»:

Ruben Bolme Aune (15): - Jeg må ha gjort noe riktig

Sikter på gullkorn: Hver dag får Torkel Ranum (70) strålebehandling for prostatakreft med tre gullkorn som målskive

Magnus Hagen (27): - Vi hadde hele livet foran oss

Inger Anne Bolme (37) : - Jeg er så stolt av Ruben

Nina Kristin Berg Hellem (30) : - Jeg kjenner ikke igjen meg selv