Prisen fikk han i Trondheim i kveld. Den ble delt ut for tolvte gang, og er på 10000 kroner, pluss et håndmalt diplom. Det er Naturvernforbundet i de to trøndelagsfylkene og Adresseavisen og Trønder-Avisa som står bak.

Roald Evensen er blant veteranene i det frivilllige naturvernarbeidet, og har gjort en stor innsats gjennom mange år i et distrikt der det ikke alltid har vært lett å fronte naturvernsaker.

–Lokalt har det vanket noen ukvemsord, det må jeg må si. Naturvern er ikke alltid populært, slår Evensen fast. Han innrømmer at det må en god dose ideologi for å holde retningen så lenge som han har gjort.

Så tidlig som i 1979 kom Evensen med lokalavdelingen av Naturvernforbundet, den nyetablerte Holtålen Naturvern. Siden var han leder i lokallaget i 24 år.

Skogrydding

Det var en spesiell sak som ga støtet til at Roald Evensen engasjerte seg i naturvernlaget. Statens Skoger ville sprøyte sine skogeiendommer med giftstoffet glyfosat. Etter

forhandlinger med Statens Skoger tok naturvernlaget på seg jobben med å rydde bort lauvskog og kratt helt manuelt, for samme pris pr dekar som det kostet skogeieren å bruke helikopter til giftsprøytingen. Dette ble et stort og mangeårig arbeid som både medlemmer og andre deltok i.

Vern av Gaulavassdraget

I første halvdel av 80-tallet var sterke krefter i gang for å få til en utbygging av Gaula. Roald Evensen og naturvernlaget opprettet en ny forening som hadde som mål å få vassdraget vernet. «Gaulas framtid» fikk etter hvert stor oppslutning med over 1000 medlemmer. Evensen var leder og sekretær, og han har mye av æren for at Gaula ble vernet.

–Dette er nok den viktigste saken jeg har vært med på. Det var tungt i perioder. Men aksjonen ble vellykket på alle måter, og spesielt dro vi nytte av at Per Borten satt i styret hos oss, sier Evensen.

Forollhogna Nasjonalpark

Som en følge av Gaula-aksjonen åpnet man øynene for hvilke naturverdier som fantes på Gauldalsvidda. Tanken om en nasjonalpark modnet etter hvert. Det som i dag er Forollhogna

Nasjonalpark med tilhørende landskapsvernområder er et «biprodukt» av arbeidet med vern av Gaula. Her ble Evensen & Co. inspirert av tankene til Olav Gjærevoll.

Fjellrev

I løpet av 1980-tallet ble det tatt initiativ til enda en oppgave i det lokale naturvernlaget. Det ble opprettet en egen gruppe i naturvernlaget som skulle ta seg av fjellreven, og i flere vintre ble det fraktet trafikkdrepte elg og rein opp i høgfjellet. I 2004 fikk dette arbeidet en ny dimensjon. Gruppen ble utvidet til å omfatte medlemmer fra Selbu, Tydal og Røros. Senere utvidet man samarbeidet videre til også å omfatte naturbevakarne i Jämtlands Län, og prosjektet ble en del av et Interregprosjekt i Nordens Gønne Belte.

Evensen og Holtålen Naturvern hadde for øvrig også en viktig rolle i de populære Villmarkskveldene som tidligere ble arrangert i Ålen.