- Jeg var på vei til Oppdal fredag formiddag, da jeg kjørte forbi dem første gang. Da sto de på Ulsberg med åpent panser, og hadde åpenbart motortrøbbel. Jeg så at bilen hadde utenlandske skilter, men reflekterte ikke mer over det, sier Ottar Krovoll.

Men da han kom forbi ett døgn senere, så han at caravellen med de fire personene fortsatt sto på samme sted. Da hadde de samlet en kvisthaug til bål, og forsøkte å tine føttene ved å stå på ett ben og varme den andre foten over varmen fra bålet.

- Jeg kjørte videre, men fikk ikke ro i meg. Så jeg snudde. Samtidig ringte jeg kona og ba henne dra til stedet. Hun tok dem inn i bilen og ga dem mat og kaffe, før vi kjørte hjem til oss på Havdal.

- Hull i skosålene

Rumenerne, én kvinne og tre menn, hadde overnattet i bilen om natten. Ifølge Ifølge Krovoll hadde bilen ett cm-tykt islag på innsiden neste morgen, på grunn av kondens. De fire var særdeles dårlig kledt for en kald, norsk vinterdag.

- Kvinnens sko hadde flere hull i sålen, og hun var kledt i et tynt, sidt skjørt.  Den ene mannen var så stiv av kulde at han ikke klarte å rette opp hodet sitt, forteller Krovoll.

Han mener de fire var i reell fare for å fryse i hjel.

- Tok ikke gratisarbeid

Utover lørdag ble det mange telefoner på Krovoll. Han innså at han selv ikke hadde plass til å huse havaristene, og tok kontakt med Havdal gjesteheim.

- Da jeg forklarte situasjonen sa de kontant ja. Deretter kontaktet jeg NAF for å høre om de kunne hjelpe til med bilen, men fikk til svar at de ikke prioriterte gratisarbeid.

Krovoll forteller at han lettere sjokkert fortsatte telefonrunden.

- Jeg varslet politi, og fikk til slutt lovnad på at en patrulje skulle komme lørdag kveld klokka 18.00. De kom ikke før ved midnatt, og det eneste de gjorde var å sjekke identiteten til de fire, samt klarere bilen deres.

Hjem til jul

Via en kjenning i Oppdal som snakker rumensk, fikk Krovoll historien fra kvinnen og de tre mennene.

- De hadde vært i Trondheim, der de blant annet hadde solgt magasinet «Folk er folk». De var på vei hjem til jul da bilen fikk motorstopp på Ulsberg.

Ottar Krovoll mener at han ringte politet et titall ganger fra lørdag til i dag, og synes han har fått svært lite hjelp.

- Når myndighetene ikke hjelper til, er det vi privatpersoner som blir sittende med ansvaret. Jeg mener vi har plikt til å hjelpe folk i en akutt situasjon, og jeg mener disse fire trengte hjelp, sier Krovoll.

- Ba ikke om hjelp

Lensmann Berit Trønsdal i Oppdal bekrefter at Krovoll har vært i kontakt med politiet en rekke ganger.

- Våre folk har vært i kontinuerlig kontakt med Krovoll. En patrulje kom over bilen på Ulsberg natt til lørdag. Da lå to personer under dyner og soveposer inne i bilen. Det var ingenting som tydet på at de hadde behov for bistand, sier Trønsdal.

Ifølge lensmannen ba aldri de fire om hjelp, verken til bilen eller seg selv.

- Hadde de gjort det, ville de nok fått det. Så skal det også sies at de er voksne mennesker som må ta ansvar for seg selv.

Begrenset bistand

Trønsdal sier at ifølge rapportene skulle de fire få hjelp av en kamerat i Trondheim.

- Han skulle hjelpe dem med å få reparert bilen. Generelt vil jeg si at politiet har begrenset mulighet til å bistå med biltauing og overnatting. Men vi gjør det når det er nødvendig. Så vil jeg si at det er fint når lokalebefolkningen stiller opp. Vi så ikke at det var nødvendig i dette tilfellet.

Synes det er underlig

Familien Vermeer som driver Havdal gjesteheim er opprinnelig fra Nederland.

- Vi synes det er rart at verken politi eller NAF ville hjelpe dem, og mener det burde være normalt å gjøre når temperaturen ute er -20. For oss var det ikke noe å tenke på i det hele tatt, sier familien.

De mener det burde være opplagt å hjelpe folk i en slik situasjon, uansett hvor de kommer fra.

- De prøver bare å  finne en jobb slik at de kan kjøpe mat til barna sine, sier de.

Ottar Krovoll tok hånd om de fire forfrosne havaristene. Han etterlyser mer hjelp fra offentligheten. Foto: Kim Nygård
Her blir bilen tauet til verksted, etter at den havarerte fredag. Foto: Rudolf Vermeer