Like før 11.45 falt dommen i Sør-Trøndelag tingrett mot den 42 år gamle nordafrikanske mannen som har sittet varetektsfengslet for drapet på Hege Opøien (46). Rundt ti personer har møtt opp for å følge domsavsigelsen i sal 101.

I domsavsigelsen har tingretten lagt til grunn at 42-åringen har drept Hege Opøien, og deretter satt fyr på huset.

- I bevisvurderingen legger retten til grunn at NN drepte Hege Opøien. Retten finner det bevist at han satte fyr på huset etter at han hadde tatt livet av Opøien. De materielle ødeleggelsene er også utvilsomt stor, sier Berg.

I tillegg til drapet dømmes mannen for skadeverk.

Domfelte vil ha betenkningstid på å anke saken.

Død før brannen startet

Det var om morgenen 23. juni i år at Hege Opøien ble funnet død i sin bolig i Orkanger etter at huset begynte å brenne.

Samme kveld ble hennes samboer (42) pågrepet og siktet for å ha tatt livet av henne. Obduksjonsrapporten viste at 46-åringen ikke hadde sot på lungene, altså at hun var død før brannen startet. Påtalemyndigheten mener hun ble kvalt, og at 42-åringen anla brannen for å skjule sine spor.

Under rettssaken i Sør-Trøndelag tingrett i forrige uke la statsadvokat Per Morten Schjetne ned påstand om 16 års fengsel for 42-åringen.

- Vi mener det er skjerpende at han ved å sette på brannen satte de andre beboerne i huset i livsfare. Brannen har vært en ekstrabelastning for de pårørende, sa Schjetne.

Sjalusi kan ha vært motivet

Motivet for drapet var ifølge påtalemyndigheten sjalusi. En personsvarmelding fra avdødes mobiltelefon er et av de sterkeste bevisene mot 42-åringen. Oppringningen gikk ut til Opøiens mor halvannen time før brannen.

På lydopptaket hører man en mannsstemme som sier ”bitch”, og noe som er tolket som ”shall all die” eller ”you shall both die”. I bakgrunnen høres en kvinnestemme som sier ”nei” og kommer med et klynk.

Aktor Per Morten Schjetne mener det ikke er noen tvil om at dette er stemmene til avdøde og domfelte.

- Drapet kan forklares ut fra et sjalusimotiv. Andre bevis støtter at NN drepte Opøien. Hans handlemåte er etter rettens syn påfallende, da det hadde vært naturlig å sende barna ut døra, for så å forsøke å redde avdøde, sier Berg.

Se video: Må rive deler av brannhuset

Opøiens familie ropte til drapsdømte

Avdøde hadde tre barn, de to yngste på ni og fem år sammen med domfelte. I den andre delen av tomannsboligen bodde eldstedatteren (25), samboeren og deres sønn. Samboerparet har nå omsorgen for Opøiens yngste barn.

Flere vitner har forklart at forholdet var dårlig før Opøiens død.

Bistandsadvokat Sigrun Dybvad la ned påstand om 300 000 kroner i erstatning til hver av de tre barna til Opøien. Det er ifølge dommeren over normen, og retten ser ikke at saken gir grunnlag til forhøyet erstatning.

- Retten fastsetter oppreisningserstatning på 200 000 kroner til hver av barna, sier dommer Berg.

Dommen er enstemmig

42-åringen ble deretter ført ut av tingretten til tilrop fra Hege Opøiens familie.

- Vi vil aldri se ansiktet ditt mer.

Statsadvokat Per Morten Schjetne la i forrige uke ned påstand om 16 års fengsel for 42-åringen. Foto: Sophie Bergersen Moen