Seks dykkere fra Surnadal og Hitra har søkt i elva Orkla etter 18-åringen onsdag.

- Det har vært fine søkeforhold i i elva der vi søkte, sier leder Lars Rise i Soknedal Røde Kors.

Sammen med et stort antall frivillige har hjelpekorpset vært primus motor for den private leteaksjonen som har fortsatt etter at det offisielle søket ble avsluttet.

- Vi har tenkt at mildværet de siste dagene har bidratt til bedre leteforhold, og har derfor engasjert dykkerne. Vi har også gjort en avtale med KVO om at de senker vannstanden i et par timer fra klokka 10.00 og utover, slik at det blir enklere å gjennomføre søket, sier Rise.

Dykker systematisk

Til sammen er 14-15 mann engasjert i søket som foregår fra brua og nedover i elva.

Rise sitter i en båt midt i elva. Om bord har han ekstra oksygen og sikkerhetsutstyr for dem som søker etter Malin. Underveis i samtalen hører vi lyden av vann og Rise tar pause i samtalen med oss for å gi anvisninger til neste dykk.

- Vi leter systematisk.Tre dykkere går ned langs iskanten og lar seg drive inn mot mælen og isklumpen midt i elva. Der er et nytt team med tre dykkere som akkurat nå vurderer om det er mulig å komme til med søk under isen, forklarer han.

Stort engasjement

Letemannskapene gir ikke opp å finne 18 år gamle Malin som ble meldt savnet 14. desember.

- Det er fortsatt et stort engasjement blant de frivillige. Jeg får hver dag telefoner fra folk som spør om de kan bidra. Det er ikke oppgaver til alle, så ofte må jeg be dem ringe senere.

Torsdag kommer letemannskapene til å fortsette søket ved å ta opp inntakslistene på kraftverket lengre ned i elva.

- Vi kommer til å kontrollere disse med jevne mellomrom, forteller Rise.

- Skal besøke dem

Lensmann Brynjar Einum var mannen som samordnet det offisielle søket, og selv om dette er avsluttet, så er den savnede 18-åringen i hodet hans hele tiden.

-  Det går ikke én dag uten at jeg ser ned på elva og tenker på henne. Vi vurderer isforholdene der, og så fort forholdene blir bedre kommer vi til å gjenoppta det offisielle søket, sier Einum.

Startet innsamling

I mellomtiden er det lite som tyder på at de frivillige innstiller letingen. Engasjementet er fortsatt stort, og  ikke minst gjenspeiles dette i innsamlingsaksjonen som ble startet mandag denne uken.

- Hjelpekorpset har ikke brukt penger på leteaksjonen foreløpig. Mannskapene våre gjør dette på frivillig basis, men å leie inn dykkere koster penger. Til nå er utgifter til slike ting dekket av det offentlige, men nå må vi dekke det selv. Vi så derfor et behov for å starte en innsamling av penger som er øremerket denne leteaksjonen, sier Lars Rise i hjelpekorpset.

- Folk vil hjelpe

Banksjef Arnfinn Aakerli i Soknedal Sparebank jobber gjerne med kalde fakta når det handler om penger.

- Dette blir annerledes. Beløpene kommer inn på kontoen hver dag, og det er tydelig at hele bygda er opptatt av å bidra til at Malin blir funnet, sier Aakerli.

Givergleden er stor. Siden innsamlingsaksjonen startet mandag denne uka har det kommet inn 75000 kroner.

- Som det ser ut nå, tror jeg vi runder 100 000 kroner før uken er omme. Vi er glad for hver en krone, sier banksjefen.

Soknedal Røde Kors setter også stor pris på alle bidrag som kommer inn til leteaksjonen.

- Det er kjempeflott at folk vil gi og det gjør at vi har penger til å leie inn dykkere og miniubåter, sier Rise, som understreker at alle bidrag blir gitt anonymt.

Bidrag kan settes på Soknedal Sparebank, kontonummer: 4333 51 07560

Foto: Terje Svaan