«Disse historiene gjør et sterkt inntrykk.Det er svært beklagelig at overgrepene fikk fortsette i så mange år uten at detble reagert fra skolens og myndighetenes side. Seksuelle overgrep mot barn eralvorlig kriminalitet og skal anmeldes til politiet.

Det er i dag kjent at mange barn som varplassert på institusjoner og spesialskoler i tidsrommet 1945-1980, ble utsattfor omsorgssvikt og overgrep av til dels alvorlig karakter. Det har blitt sattfokus på kartlegging av slike forhold, blant annet i NOU 2004: 23 Barnehjem ogspesialskoler under lupen, og den etterfølgende St.meld. nr. 24 (2004-2005).Formålet med kartleggingen var nettopp å få fram en mer helhetlig oversikt overomfanget av omsorgssvikt og overgrep, bakgrunnen for at dette kunne skje oghvordan tilsynsfunksjonene ble utført, for å få en større bevisstgjøring avproblemet.

Det er opp til enhver å bringe ulovligeforhold opp for domstolene, via anmeldelse eller søksmål.(...)

Rettferdsvederlag er en erstatningsordningsom utbetales på grunnlag av en rimelighetsvurdering uten at det foreliggerrettslig grunnlag for erstatningsansvar. Ordningen ble opprettet med hensyn tilden enkelte persons behov for kompensasjon og samfunnets interesse i å taansvar for forholdene selv om det ikke er et rettslig grunnlag for et sliktansvar.

Rettferdsvederlagsordningen er søknadsbasert,og de som mener de har kommet i en særlig ugunstig stilling som følge avstraffbare handlinger og/eller forhold det offentlige kan bebreides for, stårfritt til å søke om rettferdsvederlag fra staten. Utdanningsdirektoratetetterstreber en grundig behandling av alle søknader».

Mail fra avdelingsdirektør Erik Saglie iKunnskapsdepartementet.