Heidi Wold og samboeren var på hytta i Hasselvika i Rissa da de fikk uventet besøk. Wold satt ved stuebordet og koste seg med avisa i halv åtte-tida om morgenen.

- Det smalt så voldsomt rett utenfor stuevinduet. Jeg svatt som bare det. Jeg så ut av vinduet og la merke til en fugl som lå på plattingen foran hytta, sier hun.

Saken ble først omtalt i Fosna-Folket.

- Var helt livløs

Wold ble så ivrig at hun løp ut uten genser.

- Jeg tenkte at det var veldig spesielt med en spurvehauk som krasjet i vinduet vårt. Jeg løftet opp fuglen og den virket helt livløs. Jeg trodde den var død, sier hun.

Hun holdt den opp i hendene, og merket etter hvert at det var liv i fuglen. Det var sju minusgrader ute, og hun var usikker på hva hun skule gjøre med fuglen.

- Jeg la den på campingstolen, og da jeg kom ut til den igjen så sto den som en tapper tinnsoldat på én fot. Det hadde blitt en blodansamling på øyet, forteller Wold.

Fikk varmen i ullgenser

Siden det var så kaldt bestemte Wold seg for å hente en ullgenser som fuglen kunne varme seg i. Etter å ha gått en liten tur med bikkja, kom hun tilbake og så at fuglen hadde forsvunnet fra genseren.

- Den hadde lagt igjen visittkortet sitt på genseren, og hadde forflyttet seg til blomsterbedet. Den virket mye kvikkere, og jeg kunne sette ham på fingeren og gå en liten runde med ham. Han verken beit eller hakket. Til slutt ba jeg ham om å fly avgårde, og det var nettopp det han gjorde, forteller hun.

Fuglen tok noen raske vingeslag, og fløy til noen tretopper. Wold er lykkelig for at fuglen klarte å fly så godt selv etter sammenstøtet med stuevinduet.

- Fantastisk opplevelse

- Han hadde vel kommet over sjokket og blåveisen, og jeg ble veldig glad da jeg skjønte at han ville klare seg. Vi har ikke så mange rovfugler, det er best å ta godt vare på dem, sier hun.

Hun tror nok ikke at det blir noen hverdaglig hendelse å leke mamma for en spurvehauk.

- Dette var nok en engangsforeteelse, men det var en fantastisk opplevelse, sier hun.

Gjesten kom seg etter hvert, og sto på ett bein på campingstolen til Heidi Wold. Foto: HEIDI WOLD
Fuglen fløy avgårde etter å ha vært i Hasselvika i omlag tre timer. Foto: HEIDI WOLD
Fuglen kviknet til etter litt moderlig omsorg og ullgenser. Foto: HEIDI WOLD