En lukket Facebook-gruppe med over 1650 medlemmer fungerer i dag nærmest som en overvåkning av lensmannskontorets utevirksomhet.

–Jeg er bekymret, og på grensen til å bli skremt. Hensikten med dette er å true oss til ikke å gjøre jobben vår, sier Kulseth.

Han tok nylig opp saken i politirådet i Selbu og Tydal, og det endte i et vedtak som nå blir videreformidlet til kommunestyrene i dalføret.

–Vi føler at vi blir overvåket i lokalsamfunnet, sier Kulseth som har opplevd en dramatisk endring gjennom bruken av sosiale medier.

Aksept på ulovligheter

Det toppet seg i april da Statens naturoppsyn og lokale fjelloppsynsmenn gjennomførte kontroll av motorisert ferdsel i Selbu. Etter et døgns kontroll i nasjonalparken, ble kontrollørene møtt av et massivt hærverk: Samtlige dekk på fire biler og tre tilhengere var punktert.

LES MER HER: 22 dekk ble punktert

Lensmannskontoret har ikke kommet til bunns i hvem som sto bak dette.

– Jeg er overbevist om at noen vet hvem som har gjort dette, men ingen tør å stå frem. Jeg tenker at da aksepterer de en ulovlig handling. Er det et slikt samfunn vi vil ha? sier Kulseth som synes det er ekstra bekymringsfullt at også lokale fjelloppsynsmenn utsettes for den samme hetsen.

– Det skaper en utrygghet. Når de forlater bilen en annen gang, vil de lure på om det er gjort noe med bilen igjen, og om det er forsvarlig å kjøre, sier Kulseth.

Føler seg overvåket

I løpet av en tur Kulseth kjørte fra Selbu til Stjørdal i den sivile politibilen, ble det lagt ut fire oppdateringer på siden om at lensmannen var på vei langs riksveien. Da politibilene skulle til dekkskifte på bensinstasjonen, og han stod i noen minutter og ventet på skyss, kom det oppdateringer om at nå stod lensmann Morten Kulseth på Statoil. Og når han i privat ærend er på travbanen i Selbu, kan det bli meldt fra på Facebook.

– Det går på privatlivet løs når det til enhver tid rapporteres hvor jeg befinner meg. Jeg har ikke noe å skjule, men dette blir en ekstra belastning. Dette er også noe de andre betjentene opplever, og det liker jeg dårlig, sier Kulseth.

Da Statens naturoppsyn var på vei til Selbu, kom det første varselet da bilene passerte Hell. Deretter var det jevnlige oppdateringer på Facebook frem til de ankom parkeringsplassen.

– Det var biler som skygget SNO-bilene. Resultatet var at alle kjøretøyene ble ødelagt, sier Kulseth.

Blir bråk

Kulseth reagerer ekstra sterkt på at også lokale politikere bruker Facebook-siden aktivt.

– Jeg har litt større forventninger til en folkevalgt. De opptrer på vegne av folket, og hvis de går i bresjen for å tilspisse konflikten, så blir det en snøball som begynner å rulle fort, mener Kulseth.

De vet at det blir bråk og klager når de skal kontrollere skutertrafikken.

– De fleste aksepterer å bli kontrollert når de kjører bil, men det er få som aksepterer å bli stoppet på snøskuter. Vi er pålagt å gjøre en jobb, og vi prøver å gjøre den jobben så godt vi kan, sier Kulseth.

Han er snart den eneste av de fem ansatte på lensmannskontoret som nå bor i Selbu, og ser ikke bort fra at belastningen med å bo og jobbe som politi på et lite sted, er blitt for stor.

– Vi får ingen betjenter til å bo her, sier Kulseth.

Legger ned Facebook-siden

- De kan ikke bevege seg så mange meterne før de er på nett, sier Pål Kleiven.

Han er en av administratorene for den lukkede Facebook-siden «Kontroll 705».

- Vi ville ha en side hvor vi fortalte om kontroller som var på 705. Men etterhvert utartet dette seg. Etter at media omtalte siden, har vi fått mange nye medlemmer, og nå har vi sikkert 200 på vent. I det siste har vi vært nødt til å slette innlegg, sier Kleiven.

Nå har de bestemt seg for å legge ned siden som i dag har over 1650 medlemmer.

– Det er ikke interessant for oss å drive en sånn side. Vi har mistet kontrollen over det som skjer der, sier Kleiven. som skjønner at det kan være belastende for politiet at det legges ut meldinger om hvor de er.

Da Statens naturoppsyn hadde kontroll i Selbu i april, ble det nærmest lagt ut oppfordringer om å gjøre skadeverk på deres biler på Facebook-siden. Kleiven ønsker i likhet med mange andre i Selbu og Tydal, at dette skal bli oppklart.

– De som har gjort dette, bør stå frem, oppfordrer han.

Ordfører i Selbu, Inga Balstad (Ap), mener at folk flest må tenke seg om i forhold til hva de sier og gjør på sosiale medier, og at politikerne bør være ekstra varsomme.

– Vi som har fått tillitsverv, bør være ekstra oppmerksomme på dette. Vi har et selvpålagt ansvar i å skape gode holdninger. Vi har også et etisk reglement i kommunen som både politikere og administrasjon skal følge, sier Balstad.