I desember ble kommuneneTrondheim, Malvik, Klæbu og Melhus valgt ut blant flere søkere til å delta ihelseminister Jonas Gahr Støres nye satsing på smarte IKT-løsninger ihelsesektoren.

Les mer i dagenspapirutgave av Adresseavisen.

Prosjektet kjernejournalskal samle viktige opplysninger om helsen din på ett sted, slik at hvis du blirakutt syk, skal helsepersonell få rask og sikker tilgang til helseopplysningenedine i en elektronisk pasientjournal.

– Vi sliter med å få denfremdriften vi skal ha i prosjektet, fordi responsen til nå har vært for lav.Derfor vil jeg oppfordre alle fastleger til å delta i prosjektet.

Poenget er athelsepersonell raskt skal få tak i viktige opplysninger i en akuttsituasjon.

Oppfordrer leger

– Fastlegene har en viktigrolle i innrapportering av denne informasjonen om pasienten. Jeg velger å troat legene er opptatt av pasientens beste, og vil derfor oppfordre legene til åengasjere seg i utviklingen av kjernejournal slik at kvaliteten påinformasjonen blir best mulig. Det er viktig for pasientene og da bør det væreviktig for legene også, sier Støre.

Kjernejournal måikke forveksles med det mer langsiktig visjon av «En pasient - én journal», somligger lenger frem i tid. Helsedirektoratet har startet arbeidet medteknologiske konspeter for en slik løsning, hvor de arbeider nært med HelseMidt Norge.

Må få økonomisk kompensasjon

På spørsmål om dette betyr at prosjektet blir forsinket, sier han:

- Det vet jeg ikke, men det er viktig at legene tar seg tid tildette nå, slik at vi ikke blir forsinket.

Tone Dorthe Sletten, hovedtillitsvalgt for Allmennlegeforeningen iTrondheim, vet hvordan responsen kan bli bedre:

- Legene må få en økonomisk kompensasjon for jobben. I fjor bidrovi til innføringen av e-resepter, som førte til ekstrakostnader til nyttdatautstyr og mye tilleggsarbeid på toppen av den ordinære legejobben. Itillegg ble e-resepter innført før løsningen var tilstrekkelig gjennomprøvd og kvalitetssikret.

Todelt oppstart

Ifølge prosjektleder iHelsedirektoratet og avdelingsdirektør, Anne-Lise Härter, er det en todeltinnføring av prosjektet.

– I slutten av auguststarter vi innsamling av informasjon til journalen. Da kan også innbyggerne somønsker det, reservere seg mot løsningen, sier Härter.

Først i november viljournalen være operativ for helsepersonell. Viktige opplysninger om helsen dinskal samles på ett sted, slik at helsepersonell få rask og sikker tilgang tilviktig informasjon, hvis du blir akutt syk.