– Det er skremmende at skredet gikk kort tid etter at jeg kjørte der, sier ordføreren.

Steinraset som gikk over fylkesvei 14 fredag kveld ved Sumstad nær Hellfjord isolerete nesten 500 innbyggere i Roan kommune. Ordføren var på vei hjem da det skjedde.

– Jeg merket ingenting før jeg var kommet hjem. Da ringte datteren min og fortalte at veien var sperret. Hun kjørte bak meg, og det er skremmende å tenke på at det kunne gått veldig galt, sier Grydeland.

70 til 80 meter stup

Ifølge ordføreren ligger det et stup på den andre siden av fylkesveien. I går kveld var han lettet over at ingen menneskeliv har gått tapt, og at ingen ble skadet.

– Hvis det hadde kommet en bil der akkurat når skredet gikk kunne den ha blitt kastet utfor stupet som er rundt 70 til 80 meter høyt. Vi har mildt sagt hatt englevakt, sier han.

Ringte pappa

Det første datteren Sanna Grydeland (19) tenkte på da hun og to venninner kom kjørende mot avsperringen var om det hadde gått bra med faren.

– Det var ordentlig skummelt. Jeg visste ikke hvor alvorlig situasjonen var. Det eneste jeg så var at veien var dekket med stein. Jeg pratet med ei dame som fortalte at hun nesten ble tatt av skredet. Hun hadde stått og sett på, og plutselig veltet steinene ned fra bergveggen, sier hun.

Hjem med båt

Ved 22-tiden ankom den første båten som skal transportere folk inn til og ut fra kommunen. Sanna hadde ventet i nesten tre timer før hun endelig fikk dra hjem.

– Jeg ble sjokkert, og tenkte at noe så dramatisk skjer ikke i Roan. Nå er jeg bare glad for at ingen kom til skade. Nå blir det godt å komme hjem, sier 19-åringen.

– Forbauser meg ikke

Ordfører Grydeland er ikke forbauset over at det gikk et stort steinras i kommunen.

– Det raser i Roan hele tiden, men vi har aldri opplevd at veien har blitt stengt. Men jeg var slettes ikke forberedt på at noe så alvorlig kan skje her. Dette er en svært alvorlig situasjon for innbyggerne, sier han.

Mesta rykket i går kveld ut til området, men de turde ikke starte opprydningsarbeidet før en geolog hadde vurdert om det fortsatt var skredfare.