Foto: Leif Knutseth, adresseavisen

Det har i flere år pågått en hard kamp mot lupiner. De er et flott skue langs trauste motorveier, men ødelegger dessverre leveområdene for mange andre arter. Fylkesmannen i Sør-Trøndelag og Statens vegvesen skal derfor samarbeide om å fjerne lupiner langs E6 fra Trondheim til Oppdal og langs Gaula i sommer. Det samme ble gjort i fjor ifølge fylkesmannens nettside.

Trussel mot mangfold

Lupiner fortrenger planter som prestekrager og blåklokker som har veiskråninger og skogkanter som viktige voksesteder. Den er en trussel mot den utrydningstruede billen elvesandjeger, elvebreddedderkoppen og andre truede insekter som lever på sandbanker langs de store vassdragene i Sør-Trøndelag.

- Lupinene skal slås eller lukes. Plantene må klippes ned to ganger før de rekker å sette frø, forteller grøntanleggsforvalter Hanne Mørch i Statens vegvesen i en pressemelding.

Arbeidet skal gjøres av Terje Strøm, Tore Uvsløkk og John Uvsløkk fra Rennebu i juni, juli og august. De har på vegne av Fylkesmannen myndighet til å gå inn på andres eiendom der dette er nødvendig. Det skal selvsagt ikke fjernes noe fra noens hager, så det trenger ikke hageeiere som er glad i lupinene sine være redde for, ifølge rådgiver Beate Sundgård i Fylkesmannen i Sør-Trøndelag.

Ble sådd av vegvesenet

Elever fra Øya videregående skole gjør allerede en betydelig innsats og luker lupiner på flere av leveområdene til disse insektene langs Gaula.

Hagelupin er opprinnelig fra Nord-Amerika og er kommet til Norge som hageplante. Før man visste konsekvensene sådde Statens vegvesen lupiner langs veiene. Nå får de betale for akkurat den avgjørelsen.

Lupiner er en fremmed art og er en av de fremmede artene som kan utkonkurrere de artene som naturlig er der fra før. Hagelupinene har spredd seg fra hager til veikanter, og dominerer store deler av området. Etter hvert vil det bare vokse lupiner på disse stedene. Da påvirkes også alle insektene slik at flere av disse også kan forsvinne.

Står langs Europa-veiene

Lupiner langs Gaula og andre elver med åpne sandområder er en trussel mot den trua billen elvesandjeger og elvebreddedderkoppen og andre trua insekter som lever på sandbanker langs de store vassdragene. Elvebredder har et unikt insektliv og over 90 truede arter lever på slike områder.

I Trøndelag er det lupiner mange steder, og det er særlig registrert forekomster langs E6, E14 og E39.